• U košarici nema artikla.

DŽUNGLA PLANTS

Internetska trgovina sobnih biljaka
  /  Uncategorized   /  Kako, kada i koliko zalijevati biljku?

Kako, kada i koliko zalijevati biljku?

Najčešće pitanje koje nam ljudi postavljaju povezano je sa zalijevanjem biljaka. Odgovor na to pitanje nije baš najjednostavniji, jer ne postoji jedna specifična formula. Pravila ovise o tipu lonca u kojem je biljka, o vrsti zemlje, njenoj poziciji ili o uvjetima u kojima je biljka prije živjela.  

Zato ću ti danas predstaviti tri kategorije po kojima ćeš jednostavnije zapamtiti koliko vode treba određeni tip biljke.

 

Prva kategorija su sukulenti, oni trebaju najmanje vode i zalijevanja. U njihovom slučaju gledamo koliko imaju vlažnu zemlju i koliko su teški, tek kada je zemlja u potpunosti suha odnosno je lonac jako lagan, zalijemo biljku. Sukulente i kaktuse zalijevamo odozgora, a ako su listovi u doticaju sa zemljom predlažem da zalijevaš biljku tako da staviš vodu u podložak, kako bi izbjegli gnjiljenje listova. Lonac pustiš u vodi 15-20 minuta da se stvarno dobro napije i nakon toga ju makni iz vode. Zapamti da biljke ne vole stajat u vodi. 

 

Druga skupina biljaka su Begonie, Ficusi, Monstere, Alocasie, bilo koje biljke iz džungle, s velikim, zelenim listovima. Kod ovih biljaka vrijedi pravilo da prije sljedećeg zalijevanja moraš pustiti prvih 2-3 cm zemlje da se posuši. Najbolji način za to provjeriti je da daš vrh prsta u zemlju i provjeriš, je li zemlja vlažna ili suha. Biljku se zalije oblino i višak vode se pusti da isteče. Bitno je da voda dođe i do donjeg dijela zemlje gdje se nalazi većina korijena.  

 

Treća i najmanja skupina je skupina u koju pripadaju paprati, Caladiumi, mesožderke, njima je bitno da im je zemlja stalno vlažna da bi korijeni mogli crpiti sve što im treba. Pod vlažna ne mislim mokra nego vlažna. 

 

To je više manje to. Zapamti da je kod biljaka bolje malo manje ih zalijevati nego previše. Čim biljku previše zalijevaš ona dolazi u rizik od gnjiljenja, što pokazuje na isti način kao da ju premalo zalijevaš – korijeni ne mogu piti više vode. Zato je u zimskim mjesecima posebno važno pustiti biljku na miru. One tada trebaju skoro dva puta manje vode nego u ljetnim mjesecima. Zlatno pravilo je bolje je malo manje vode nego previše. 

 

Nadam se da je članak bio koristan, u slučaju bilo kakvih pitanja i komentara smo vam dostupni na Facebooku, Instagramu ili e-mailu. 

 

Neka raste!