U zimskim mjesecima dostava s grijačem
  • No products in the cart.

DŽUNGLA PLANTS

Internetska trgovina sobnih biljaka
  /  Uncategorized   /  Kako se pobrinuti za biljke kada odlazimo na godišnji odmor?

Kako se pobrinuti za biljke kada odlazimo na godišnji odmor?

Onaj trenutak, kada napokon pronađeš idealno mjesto za teško zasluženi godišnji odmor koji jedva čekaš, spakiraš sve stvari i odjednom se pojavi pitanje: Kako će biljke preživjeti dok me nema doma? Da, to nam je poznat problem pogotovo, ako imaš biljaka više nego bilo čega drugog u stanu i kada ti te biljčice puno znače. U ovoj objavi bi ti voljeli predstaviti nekoliko domaćih trikova kako biljke nebi bile žedne dok te nema doma.  

“5 Korisnih savjeta kako se pobrinuti za biljke kada odlaziš na putovanje ili godišnji odmor”

 

1. PRIJATELJ KOJI ĆE USKOČITI 

Prvi i najjednostavniji način za zbrinuti biljke, je da se za vrijeme tvog godišnjeg za njih pobrine netko drugi. U slučaju da imaš prijatelja “plant lovera”, koji poznaje većinu biljaka je stvar dosta jednostavna. Sam/a će znati koliko i kada zalijevati biljke.
S druge strane, ako prijatelj i nije baš najiskusniji u vođenju brige o biljkama, bi bilo dobro dati mu neke savjete. Da bi mogli dati čim bolje savjete, je pametno voditi dnevnik zalijevanja, kakav tjedan ili dva prije odlaska. Svojim prijateljima sam znala zalijepiti na svaki lonac listić s uputstvima o zalijevanju (čini mi se jednostavnije za njih, nego dati im upute napisane na jednom papiru). Na svu sreću, živimo u doba interneta i uvijek ti mogu poslati fotografiju, ako se slučajno dogodi da neka od biljaka pati i trebaju tvoju pomoć (najgore što se u par dana može dogoditi je da je biljka previše ili premalo zalivena).

 

2. MANJE SVJETLOSTI JE BOLJE NEGO PREVIŠE SVJETLOSTI

Ako se ipak moraš snaći bez prijatelja, savjetujem ti da biljke staviš na malo hladnije mjesto, bez puno svjetlosti. Stvar je u tome da se zbog premalo svjetlosti na biljci eventualno pojave malo blijeđi listovi ili duža stabljika, dok u slučaju prejake svjetlosti biljka može dobiti suhe krajeve, spaljene listove i u najgorem slučaju – prebrzo isparavanje vlage iz zemlje, što može dovesti do umiranja biljke. 

 

3. BOLJE IM JE, AKO SE STIŠČU 

Jedan od najboljih trikova je taj da negdje u stanu napraviš male biljne otoke. Biljke grupiraš prema tome kakve uvijete trebaju, u grupe po okvirno deset biljaka i postaviš ih skupa, jednu do druge. Takva metoda omogućava biljkama da si stvore bolje uvjete, vlažnije okruženje (manje vode isprava iz zemlje) i da lakše prežive dok te nema.  

 

4. ‘DIY’ SISTEM ZALIJEVANJA

Predstavit ću ti par načina, kako sam/a stvoriš svoj jednostavni sistem samozalijevanja, za koji ne trebaš nikakve posebne stvari. 

Prvi način, zalijevanje s konopom. Pokraj lončića s biljkom staviš posudu s vodom iz koje vise konopi čije vrhove zakopaš par centimetara u zemlju. Jedan kraj konopa mora biti u vodi, a drugi kraj u zemlji. Bitno je postaviti posudu s vodom na višu razinu od lonaca s biljkama, zato da bi voda mogla putovati preko konopa do biljke. 

Drugi način je sličan prvom, samo da za ovu metodu trebaš staklenku ili plastičnu bocu. Napuniš ju s vodom i naglavačke ju zapikneš u zemlju biljke. Na taj način će voda polako teći i zemlja će ostati vlažna, a biljka sretna.

Treći način samozalijevanja je preko mokrog tepiha. Za ovu metodu možeš koristiti bilo kakvu deblju tkaninu ili tepih – što je deblje, više vremena će biti mokro i duže će navodnjavati biljke. Ovaj sistem je najpraktičnije napraviti u kuhinjskom sudoperu ili u kadi. U sudoper ili kadu naliješ vodu i u nju staviš početni dio tkanine, dok preostali dio podigneš na površinu iznad. Na dio koji nije u vodi postaviš lonce s biljkama bez podloška. Po istom principu kao i u prijašnjoj metodi, će zemlja u dodiru s tkaninom, preko rupica u loncu polako crpiti vodu. 

Zadnji sistem samozalijevanja su samozalijevajući lonci, koje možeš pronaći u svakom vrtnom centru. Oni funkcioniraju na način da imaju dublji podložak, koji nakon zalijevanja zadrži određenu količinu vode. Kako se zemlja suši, tako crpi vodu koja se skuplja u podlošku. Malo novija varijanta lonca funkcionira tako što koristi konop preko kojeg se zemlja postepeno vlaži s preostalom vodom iz spremnika u loncu. 

 

5. ‘NAPRAVI SAM’ NAČIN ZA ZADRŽAVANJE VLAGE U ZEMLJI 

Osim samozalijevajućih sistema, možemo ti pomoći i s trikovima koji zadržavaju vlagu nakon zalijevanja u zemlji. Prije svega, moram te upozoriti, bez obzira za koji način se odlučiš pazi da biljke ne zaliješ previše. Predlažem da ih zaliješ ili kao inače ili mrvicu više, ali ne previše! Ako je zemlja premokra i uz to primijeniš još i ove metode, biti će previše vlage i biljka će izgnjiliti. Generalno pravilo je, lakše je spasiti žednu nego previše zalivenu biljku. 

Jedan od načina koje predlažem je da po vrhu zemlje prospeš materijal koji zadržava vlagu. To može biti pijesak, mahovina (najbolje Sphagnum mahovina), kokosov treset, čak i novinski papir. Jedino obrati pozornost da materijal ne položiš uz stabljiku, jer na taj način počinje gnjiliti. Preporuča se postaviti ga koji centimetar dalje od stabljike, do ruba lonca. 

Druga metoda  bazira se na isparavanju vode i stvaranju dodatne vlage. Biljke položiš u veću posudu ili na podložak, u koji usipaš kamenčiće (3-5 cm). Kamenčiće prekriješ s vodom, skoro do vrha  i na njih položiš biljke (u loncima s rupicama). Pazi da donji dio lonca ne stoji u vodi, već na kamenčićima. 

Ako si malo kreativnija osoba, možeš stvoriti i svoj mali staklenik. Za to izgraditi, trebat ćeš materijal za konstrukciju i materijal za stranice staklenika. Drvo je definitivno cijenovno najpristupačniji materijal za izgradnju konstrukcije. Nju možeš obući u plastičnu foliju ili u bilo kakav prozirni materijal, koji ne propušta vlagu. U materijalu izbuši par rupica da unutra nebi bilo previše vlage. Ova metoda je super za biljke kojima paše visoka razina vlage. Primjeren je i za malene biljke koje imaju u loncu manje zemlje, zbog čega se brže posuše. 

Staklenik možeš napraviti i tako da recikliraš stari namještaj, kao što je naprimjer ladica. Obućeš ju u foliju, napraviš par rupica i staklenik je spreman!

Ako si baš u stisci s vremenom i nisi još spakirao/la stvari, možeš sličan efekt postići i s kadom u kupaonici (ako imaš kadu i barem jedan veliki prozor). U nju staviš biljke, gornji dio prekriješ s folijom i napraviš par rupica.  

Stvarno se nadam da će ti ovi savjeti i trikovi pomoći, prije svega nadam se da će smanjit brigu i pomoći ti da se na godišnjem lakše opustiš. Ako odlučiš isprobat neki od trikova, javi kako je prošlo i pošalji fotku, a ako slučajno imaš neki trik kojeg ovdje nismo spomenuli, podijeli ga s nama u komentarima!

 

Uživaj na suncu i neka raste!