• U košarici nema artikla.

DŽUNGLA PLANTS

Internetska trgovina sobnih biljaka
  /  Uncategorized   /  Sve o Monsteri

Sve o Monsteri

Čini nam se, da osim obične Monstere Deliciose, koju već svi poznajemo, popularnije postaju i druge vrste monstera. Jedna od njih je Monstera Adansonii, koje trenutno imamo u mini izdanju, svakim danom sve popularnija Monstera Variagata, koja je genetski modificirana biljka s bijelim uzorcima i Monstera Minima, koja zapravo ni nije monstera nego Rhaphidophora Tetrasperma, ali jako slična monsteri i po izgledu i po naravi, te su je zbog toga nazvali Monstera Minima. Sve one trebaju dosta slične uvjete za rast, jedina razlika je u tome da Adansoniia i Minima brže rastu i imaju manje listove, te zbog toga trebaju pomagalo uz koje će rasti u visinu ranije nego druge monstere. Većina ih preživi i par sati direktnog sunca, što bi jedino u slučaju Variegate možda preskočili, upravo zbog bijelih dijelova njenih listova, koje ju čine osjetljivijom.

 

Sve one trebaju dosta slične uvjete za rast, jedina razlika je u tome da Adansoniia i Minima brže rastu i imaju manje listove, te zbog toga trebaju pomagalo uz koje će rasti u visinu ranije nego druge monstere.

 

Uvjeti za život

Dalje, što se tiče uvjeta za život, jako im je bitno da su na svijetlom mjestu, s indirektnom svjetlosti, u nekim slučajevima znači može biti i direktne sunčeve svjetlosti, ali ne previše i na to ju treba postepeno privikavati. Sobna temperatura za monstere je relativno normalna temperatura. Isto tako i vlažnost zraka, ako se slučajno listovi na vrhovima počnu sušiti, razmislite o uporabi ovlaživača zraka ili ju jednostavno tu i tamo pošpricaj s vodom. Monsterama odlično paše zemlja miješana s perlitom, malčem i tresetom, jer zemlja postaje  propusna, ali istovremeno i zadržava vlagu. Jako bitna stvar je da se monsteru zalije samo kad je zemlja skroz suha. Znači zaista samo kad je zemlja skroz, skroz suha. To je ključna i naj najčešća pogreška i zato još jednom ponavljamo, samo kad je zemlja skroz suha.

 

Kada počne rasti, joj pomagalo za rast jako puno znači. Kao pomagalo možeš koristiti stupove iz kokosovih vlakna ili iz mahovine, a možeš ju i polako lijepiti na zidove, pogotovo Monsteru Minimu. Predlažemo i brisanje prašine s listova monstere, kao i povremeno tuširanje da dobije na svježini. Na tome će vam biti jako zahvalna i lakše će raditi fotosintezu!

 

Fenestracija

Predstavit ćemo vam i fenestraciju, to su znači njeni tipični prorezi i rupice na listovima. Upravo zbog procesa fenestracije su monstere toliko popularne. Fenestracije ovise o dva ključna faktora, starost i svjetlost. Što je biljka starija, to će imati više fenestracija, naravno pod uvjetom da ima dovoljno svjetlosti. Ako imaš doma biljku koja je starija i nema fenestracije, je to znak da ima premalo svjetlosti.

 

Zračni korijeni

Druga stvar koja monstere čini posebnima, su njezini zračni korijeni. To su čudne, smeđe izrasline koje rastu iz stabljike biljke. Zračni korijeni su zapravo odlična izmišljotina majke prirode, pošto monstera u svom prirodnom habitatu s pomoću njih puže po drugim biljkama i na taj način dolazi do svjetlosti. Ako ti zračni korijeni smetaju, možeš recimo trećinu njih odrezati, ali ti to nažalost neće baš puno pomoći, jer će ih ona prije ili kasnije opet izbaciti. Na malo elegantniji način možeš „problem“ zračnih korijena riješiti tako, da ih usmjeriš nazad u zemlju, gdje će se oni opet pretvoriti u normalne korijene u zemlji i neće ti više stršati na sve strane. Zračni korijeni su izrazito bitni kod mladica, jer će se one koje već imaju zračni korijen, puno brže ukorijeniti.

 

Razmnožavanje

Bitna stvar kod stvaranja mladica monstere je ta, da kada režeš odraslu biljku, ju odrežeš ispod „koljena“, jer će se samo na taj način moći dalje razviti.  Ako odrežeš samo list, će se eventualno stvoriti malo korijenja, ali se zasigurno biljka neće dalje razvijati. Pravilno odrezana monstera će razviti korijene i u vodi, zemlji, perlitu ili mahovini. Možda je s mahovinom i najzanimljivije raditi, ali o tome drugi put!

 

Moguće poteškoće

Za kraj još da spomenemo i najčešće probleme s kojima se srećemo.

 

Prvi smo već spomenuli, premalo fenestracija. U tom slučaju znači stvar je ili u premalo svjetlosti ili u tome da je biljka premlada. Osiguraj joj više svjetlosti i sigurno će početi raditi fenestracije.

 

Drugi problem su nametnici, nažalost su monstere i druge slične biljke dosta podložne nametnicima svih vrsta – od uši, buha, šimpira, kapara, tripsa, grinja. To najbolje rješavamo mehanički, s vaticom i alkoholom skineš sve što se da i biljku istuširaš, obavezno ju presadiš pošto su te životinjice i u zemlji i nakon toga upotrijebiš prikladan pesticid s kojim tretiraš biljku.

 

Žuto lišće ukazuje na dva moguća ekstrema, previše ili premalo svjetlosti ili pak previše ili premalo vode. U većini slučajeva radi se o premalo vode i premalo svjetlosti. Osim toga, problem zna biti i u premalo pognojenoj zemlji, stresu, šoku zbog promjene temperature.

 

Zadnja stvar, o kojoj čitamo i slušamo i odgovaramo na pitanja svaki dan su crne fleke i promjene na listovima, tu se radi o prečestom zalijevanju i premokroj vodi. U tom slučaju samo prestanite zalijevat biljku, dok se stvarno u potpunosti ne posuši i to će se prestati događati. Tužno je to, da listovi ostanu zauvijek takvi, mrlje i crne fleke nikada ne prođu i čak se preporuča odrezati oštećene listove i manje zalijevati biljku u budućnosti. Crne mrlje mogu nastati i zbog nekih drugih razloga, ako ju na primjer opeče sunce, ali u većini slučajeva se radi o prečestom zalijevanju biljke.

 

Iako se možda čini da smo napisali puno toga o monsteri, su to zaista nježne, jednostavne biljke, zimzelene i izrazito popularne. Imale su ih i naše bake i mame, a sad i mi. Želimo vam lijep, monsteriozni pozdrav i do sljedećeg čitanja!