• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  njega biljaka   /  Kako razmnožavati monstere?

Kako razmnožavati monstere?

Monstere predstavljaju raznoliku grupu tropskih biljaka koje oduševljavaju ljubitelje sobnih biljaka širom svijeta. Ove izuzetno lijepe biljke ističu se po svojim neobičnim lišćem i poznate su prije svega po svojoj izdržljivosti i jednostavnom održavanju, stoga su popularne kako među početnicima tako i iskusnim vrtlarima.

Ukratko o monsterama

Biljke iz roda Monstera su penjači koji u prirodnom okruženju mogu narasti i do 20 metara visine, dok u našim domovima obično narastu do otprilike tri metra.

Monstera v prirodnom habitatu. Izvor: Reddit, uporabnik maeriesh

Izvor: houseplantcommunity

Trenutno postoji više od 50 vrsta monstera, pri čemu su jednobojni zeleni listovi najčešći, dok su šareni uzorci obično rijetki. Kod nas možete pronaći “obične” kao i rjeđe monstere, kao što je na primjer Monstera deliciosa variegata.

Jedna od najprepoznatljivijih značajki ove biljke su rupe (fenestracije) u njenim širokim zelenim listovima. One imaju posebnu svrhu u prirodnom okruženju jer omogućuju svjetlu i kiši da prođu do donjih dijelova biljke i olakšavaju protok zraka kroz listove, čime se sprječava kidanje pri jakim vjetrovima. Fenestracije se razvijaju kod monstere tek kada dostigne odraslu fazu rasta i ima dovoljno svjetla.

Razvojne faze monstere. Izvor s lijeva: bosque, izvor s desna: by brittany goldwyn

Monstera se može lako razmnožavati reznicama, zračnim slojevima ili dijeljenjem. Pri razmnožavanju je važno da svaki podijeljeni dio uključuje čvor (node), točku na kojoj list raste iz stabljike. Reznice koje nemaju čvor (samo list ili list s petljom) neće razviti nove izdanke i vjerojatno će istrunuti. Kod monstere, sva nova vegetacija (i listovi i korijenje) izlazi iz čvora. Ispod se nalazi slika na kojoj su označeni svi važni dijelovi biljke.

Dijelovi biljke. Izvor: littlenorthplants

Režemo između listova. Izvor: quieromasplantas

Reznice možete napraviti u bilo koje doba godine, ali najbolje vrijeme za razmnožavanje monstere je u proljeće i ljeto. To je također najbolje vrijeme za rezanje predugačkih ili prevelikih biljaka. Na taj način možete ukorijeniti i odrezke biljke koje biste inače odbacili, važno je samo da imaju barem jedan čvor. Ako se odlučite za razmnožavanje monstere u jesen ili zimu, imajte na umu da će ukorjenjivanje potrajati duže i da reznice ne smiju biti na hladnom mjestu (jer će početi trunuti).

Razmnožavanje reznicama

Reznice možete ukorijeniti u različitim supstratima – zemlji, perlitu, kokosovom brašnu, sphagnum mahovini ili vodi. Prvo ću vam pružiti opće korake za pripremu i ukorjenjivanje rezanaca, a zatim ćemo razgovarati o prednostima i nedostacima različitih supstrata. Kako biste osigurali uspješno ukorjenjivanje reznica monstere, možete slijediti ove korake:

 1. Pripremite oštre škare i prvo ih dezinficirajte dezinficijensom ili alkoholom.
 2. Pronađite čvor i odrežite 1-2 centimetra ispod njega.
 3. Uklonite stare/sušene ovoje listova, jer inače mogu uzrokovati truljenje.
 4. Pripremite supstrat za ukorjenjivanje – navlažite supstrat i napravite rupu ili ulijte hladnu vodu u staklo/vazu.
 5. Pričekajte da se rezovi malo “zacijele” odnosno osuše – barem nekoliko sati, najbolje cijeli dan, a zatim umetnite reznicu u supstrat. Također, zračne korijene treba staviti u supstrat – tako ćete potaknuti razvoj pravih korijena.
 6. Reznice postavite na svijetlo mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti.
 7. Održavajte vlažan supstrat, a ako korijenite u vodi, mijenjajte je barem jednom tjedno i povremeno provjeravajte rast korijena.
 8. Nakon otprilike tri tjedna provjerite razvijenost korijena – ako su narasli barem deset centimetara, možete presaditi reznicu u zemlju.

Primer kako iz oka raste nova grana. Izvor: littlenorthplants

Supstrati za ukorjenjivanje

Monsteru možete ukorijeniti u različitim supstratima. Njihova glavna svrha je očuvanje vlage i podrška reznicama te razvoju korijena. Istovremeno, važno je da je supstrat dovolj prozračan kako bi se spriječilo truljenje. Ovdje su navedeni primjeri supstrata koje možete koristiti za ukorjenjivanje:

 • Perlit: pruža potporu, vlagu i dovoljno kisika za razvoj korijena. Perlit je (uz vodu) najčešće korišten supstrat za reznice monstere. Zemlja za sadnju: pruža potporu za nove korijene, u slučaju korištenja zračne zemlje također i dovoljno kisika. Važno je da zemlju održavate stalno vlažnom kako biste spriječili isušivanje reznica. Previše vlažna i hladna zemlja može uzrokovati truljenje.
 • Glinopor: kao i perlit pruža dovoljno potpore, vlage i kisika za razvoj novih korijena. Glinopor može biti skuplji od ostalih supstrata, ali njegova prednost je ta da ga je moguće ponovno koristiti.
 • Šumska mahovina: dobro osigurava vlagu i kisik, najlakše ćete ga koristiti u metodi zračnog ukorjenjivanja (air layering) ili u zatvorenom prozirnom spremniku (grow box) koji postavite na toplo i svijetlo mjesto.
 • Voda: najpristupačniji i najjeftiniji “supstrat” za ukorjenjivanje, također vam omogućava jednostavno praćenje rasta novih korijena. Jedini nedostatak ukorjenjivanja u vodi je taj da su vodeni korijeni slabiji od onih koji rastu u drugim supstratima i nakon sadnje trebaju neko vrijeme da postanu zemaljski korijeni.

Sredstva za ukorjenjivanje

Iako se monstere lako ukorjenjuju i bez dodatnih hormona, sredstva za ukorjenjivanje mogu potaknuti brže ukorjenjivanje i razgranatiji rast korijena. Takva sredstva često sadrže rastući hormon auksin, koji je također prirodno prisutan u biljkama gdje regulira rast biljke. Možete ga koristiti tako da prije umetanja reznica u odabrani supstrat pospete/naprskate čvorove sredstvom koje potiče ukorjenjivanje. Sredstva za ukorjenjivanje dostupna su u prahu, tekućem i gel obliku te ih možete kupiti u vrtnim centrima i na internetu. U Hrvatskoj možete pronaći sredstvo za ukorjenjivanje Korex.

Presađivanje u zemlju

Kada korijeni reznica dostignu dužinu od 10 cm, vrijeme je za presađivanje u zemlju. Važno je odabrati prozračnu i kvalitetnu zemlju koja će ostati stalno vlažna prva dva tjedna. Između reznice i lonca obavezno ostavite barem 2 cm prostora, a za obilniji rast možete posaditi više reznica zajedno. Sadni lonac stavite u keramički/glinski lonac odgovarajuće veličine kako biste spriječili da se monstera stalno prevrće zbog teškog gornjeg dijela. Za optimalan rast osigurajte joj čvrstu potporu po kojoj će se penjati i pričvršćivati se zračnim korijenima. Možete koristiti različite potpore, za manje monstere dolaze u obzir štapovi, dok je za veće najbolje koristiti snažnu potporu. Kod nas možeš pronaći različite vrste potpore, koje možeš pronaći na donjoj poveznici.

Biljke iz roda Monstera postale su neizostavan dio unutarnjih prostora zbog svojih izvanrednih karakteristika. Njihovo egzotično lišće, jednostavna njega i mogućnost jednostavnog razmnožavanja reznica čine ih idealnim izborom za ljubitelje sobnih biljaka koji žele dodati dašak tropskog okoliša svojem domu. Dakle, što još čekaš?

Neka raste! ????