U zimskim mjesecima dostava s grijačem
  • No products in the cart.

DŽUNGLA PLANTS

Internetska trgovina sobnih biljaka
  /  Uncategorized   /  Kako postupati s novom biljkom

Kako postupati s novom biljkom

Ljubitelj/ica si sobnih biljaka? Imaš svoju urbanu džunglu ili tvoje zeleno putovanje tek počinje? Upravo zato što se ljubitelji sobnih biljaka često nađemo u situaciji u kojoj se upoznajemo s novom biljkom, je naš prvi članak napisan baš o toj temi. 

“Voljeli bi podijeliti par savjeta koji nam se čine korisni u prvim koracima i upozoriti te na najčešće greške u brizi o novoj biljci

Tko je i što treba? 

Prvi korak koji ti preporučujem, je da se o novoj biljci informiraš. Pročitaj o uvjetima koje treba – koliko zalijevanja, kakav tip zemlje, temperatura, koliko svjetlosti treba, gnojenja, … U vrijeme interneta to i nije baš teško i pomoći će ti u pravilnoj njezi biljke. Neke osnovne informacije pronaći ćeš i na kartici koju dobiješ uz kupljenu biljku. Nemoj zaboraviti i na dobru staru metodu od usta do usta i pitati baku, mamu ili prijateljicu za savjet. 

 

Posebno mjesto i karantena 

Nakon što pročitaš sve o novoj biljci joj u skladu s pročitanim, pronađi mjesto u svom domu. Nije loše osmisliti joj mjesto i prije nego što biljku doneseš doma. To možeš napraviti tako da procijeniš kakve uvjete tvoj dom nudi i prema tome odlučiš koju biljku kupiti. Slijedi korak “karantene” – sama to prakticiram uvijek kada nova biljka dođe u stan, bez obzira na to gdje sam ju kupila ili u kakvom stanju je bila. Vodim se s onom “sigurno je sigurno”. Karantena znači da biljku staviš na mjesto udaljeno od ostalih biljaka i tek kroz kojih tjedan ili dva ju premjestiš bliže ostalim biljkama. Bez obzira na tvoje vještine u detektiranju nametnika, ti zaista toplo preporučam taj korak, često se zna dogoditi da biljka ne pokaže odmah bolesti i nametnike koje ima. Tek kad si zaista siguran/na u to da je biljka zdrava ju postavi na njeno mjesto. 

 

Presađivanje 

Jedna od čestih grešaka koje svi radimo (uključujući i mene) je ta da odmah presadimo novu biljku. Iako se je teško oduprijeti potrebi da joj pružimo najbolju moguću njegu, je ponekad presađivanje odmah po dolasku, za nju više štete nego koristi. Pusti ju u istom loncu barem tjedan dana i onda ju presadi, samo ako to stvarno treba. 

 

Ako na dnu lonca kroz rupice izlaze korijeni ili je od korijenja lonac postao čudnog oblika, znači da je biljka spremna za presađivanje. Najbolji trik za to provjeriti je, ako stisneš lonac iz različitih strana i cijelu biljku, skupa sa zemljom izvučeš iz lonca. Ukoliko je zemlja isprepletena s korijenjem i korijenja je više, nego što je zemlje znači da je biljka spremna za presađivanje. 

 

Kad se uhvatiš presađivanja, pazi na omjer trenutne veličine i veličine budućeg lonca. I sama sam više puta napravila tu grešku da sam ju prebrzo presadila u prevelik lonac. Moja preporuka je da novi lonac nije veći od 1-2 cm od prijašnjega, ako se radi o većoj biljci – 4-6 cm veći. Vjerujem da zvuči kao sizifov posao, jer ćeš vjerojatno morati brzo ponovno presađivati, ali vjeruj mi to je za nju bolje. Biljka koju presadiš u prevelik lonac će na početku biti u fazi stagnacije i mirovanja, jer raste onda kada ima dovoljno snažan sistem korijenja. Rast biljke je uvjetovan s tim da zemlja i korijenje moraju biti gusto isprepleteni. Upravo zbog toga se mladice posade u malene lončiće i tek kasnije presađuju u veće. Najčešća posljedica prevelikog lonca je ta da korijeni počnu gnjiliti. To se događa, zato što je količina zemlje u prevelikom loncu puno veća nego što je prije bila i posljedično se skuplja previše vode, biljka nema dovoljno korijenja i u loncu ostaje previše vlage, što dovede do propadanja biljke i njenih korijena. 

 

Ako nije žedna, ne zalijevaj

Još jedna česta pogreška je neposredno zalijevanje nove biljke. Zbog toga što je u trgovini zaista puno biljaka, vjerojatno kod kupovine nove biljke naletiš na sljedeća dva scenarija: ili je previše zalivena ili premalo. Znam da želiš novoj biljci pružiti najbolje moguće uvjete, ali zalij ju, samo ako ona to stvarno treba. U suprotnom ćeš imati premokru zemlju koja može prouzročiti gnjile korijene i propadanje biljke.

 

Lijep ili funkcionalan lonac?  

Kada dođe do izbora lonaca za biljku je isto kao kad bi za sebe birali koju ćemo robu nositi. Kod izbora ukrasnih lonaca, iako uljepšaju biljku, treba biti oprezan. On mora biti širi od lonca u kojem je biljka posađena, zato da zrak može kružiti oko nje, kako se nebi stvarao kondenz. Tako se korijeni neće ugušiti i kondenz će se moći posušiti. Kada je ukrasni lonac malo veći možeš lakše opaziti, ako u njemu ostaje višak vode nakon zalijevanja koju je dobro izliti van. Zbog toga što za korijene nije baš najbolje da stoje u vodi, možeš na dno lonca nasuti pijesak ili veće kamenčiće. Na taj način je lonac u kojem je biljka posađena nekoliko centimetara iznad ukrasnog lonca. Najgora stvar koju možeš za biljku napraviti, je ta da ju posadiš direktno u ukrasni lonac (lonac bez rupica) ili da je loncu u kojem je biljka posađena ukrasni lonac preuzak. U tom slučaju korijeni biljke (najbitniji dio biljke) ne dišu, a znamo da, ako korijenje nije zadovoljno, ne može biti zadovoljna niti sama biljka.  

 

Najprozračniji i najbolji lonci su glineni (terakota) lonci s podloškom – oni su cjenovno pristupačni i dolaze u različitim veličinama. Terakotini lonci su primjereni za skoro sve vrste biljaka, a najviše za one kojima previše vlage smeta. Biljke koje trebaju višu razinu vlage, će u terakotinim loncima trebati malo više provjeravanja suhoće zemlje i češće zalijevanje. 

 

Ljubav i promatranje biljke rješavaju sve probleme

Pozorno promatranje biljaka je ključni korak u pravilnoj njezi biljaka. Na taj način možemo prilagoditi svoje poteze potrebama biljke. Biljke se odazivaju isto kao i ljudi i životinje, samo što za to trebaju malo više vremena. Pokazat će ti kad su žedne, previše zalivene, kad imaju previše ili premalo svjetlosti, itd. – samo im daj vremena. Kada mijenjamo način tretiranja biljke je smisleno da se to napravi postepeno. Mijenjaj jedan po jedan faktor i promatraj kroz vrijeme što se s biljkom dogodi. No, ako se ipak mijenja više faktora odjednom, moramo biti spremni na to da će biljka vjerojatno doživjeti šok i da ni sami nećemo znati koji korak je najviše utjecao pozitivno. 

Znači, strpljivo, mirno i bez straha! 

Neka raste!