• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  presađivanje   /  Kada presaditi sobne biljke?

Kada presaditi sobne biljke?

Razlozi zašto je dobro presaditi sobne biljke su brojni i uključuju različite koristi za zdravlje i vitalnost tvojih biljaka. Presađivanje je jedna od najboljih stvari koje možeš učiniti za svoje zelene saputnike.

Zašto presaditi sobne biljke?

  1. Veća i otpornija biljka: Kada biljke rastu u istoj saksiji veći vremenski period, njeni korijeni se razvijaju i popunjavaju sav dostupan prostor, što dovodi do stiskanja korijena. Presađivanje u veću saksiju omogućava biljci da formira nove korijene i bolje se razvija, uz to postaje otpornija na bolesti, štetnike i stresne događaje.
  2. Svježa i hranjiva zemlja: Zemlja u saksiji s vremenom gubi hranjive tvari koje biljka treba za rast. Kada presadiš biljku, možeš joj osigurati svježu zemlju bogatu vitalnim hranjivim tvarima. To potiče rast korijena i listova, te rezultira bujnijom i privlačnijom biljkom.
  3. Uklanjanje neprikladne zemlje: Ponekad se dogodi da kupimo biljku koja je posađena u zemlji koja nije optimalna za njen rast. Presađivanje omogućava da odabereš odgovarajuću zemlju za specifičnu vrstu biljke. Presađivanjem ćeš osigurati da je tvoja biljka posađena u idealnoj zemlji za njeno dobro stanje.
  4. Uklanjanje štetnika i mikroorganizama: Ako primijetiš znakove štetnika ili bolesti na svojoj biljci, jedna od opcija je presaditi biljku u svježu zemlju. To će pomoći u uklanjanju štetnika i potencijalno štetnih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u trenutnoj zemlji.

Sve ove prednosti presađivanja omogućavaju tvojim sobnim biljkama da se bolje razvijaju, ostanu zdrave i zadrže svoju ljepotu. Sada, kada razumiješ zašto je dobro presaditi svoje biljke, u narednom dijelu bloga fokusirat ćemo se na to kada je pravo vrijeme za presađivanje.

Kada trebam presaditi sobne biljke?

Proljeće je vrijeme kada se aktivnost korijenskog sustava biljaka povećava, što znači da će novi korijeni imati dovoljno vremena da rastu u svježu zemlju, što je ključno za njihovo dobro stanje. Naravno, biljku možeš presaditi i ljeti i rano u jesen, važno je samo da to ne radiš zimi, jer biljka tada nije u fazi rasta. To znači da se biljka teže oporavlja nakon presađivanja zimi, jer u tom periodu najsporije raste i teško razvija nove korijene koji bi se širili u svježu zemlju.

Najbolje je presaditi biljku u sljedećim situacijama:

1. Kada saksija postane premala za korijenski sustav:

Jedan od očiglednih znakova da je vrijeme za presađivanje je kada korijeni biljke prerastu saksiju, čime saksija postane premala. Tada korijenski sustav nema dovoljno prostora za rast i počinje se zapletati. Ako primijetiš da su korijeni vidljivi na površini zemlje ili izlaze kroz rupe na dnu saksije, vrijeme je za presađivanje.

Na našoj web stranici nudimo širok izbor različitih veličina saksija, uključujući prozirne saksije koje omogućavaju lako praćenje korijenskog sustava. Odaberi novu saksiju koja je malo veća od trenutne, kako bi biljka imala dovoljno prostora za daljnji rast.

Ako imaš posla s biljkom koja je “root-bound” (korijeni su jako isprepleteni), korisno je nježno razrahliti korijene prije presađivanja.

Kada korijeni ispune saksiju, vrijeme je za presaditi biljku. Izvor: Džungla Plants

2. Kada biljka iscrpi sve hranjive tvari u zemlji:

Čak i ako pažljivo gnojimo svoje sobne biljke, zemlja se s vremenom iscrpi. Hranjive tvari se potroše, zemlja postane gušća i manje prozračna za zrak i vodu. To je posebno važno kod tropskih biljaka koje zahtijevaju dobru prozračnost u korijenskom sustavu. Osnovno pravilo o presađivanju kaže da je svaku biljku dobro presaditi barem svake dvije do tri godine.

Male biljke presađujemo češće. Izvor: Džungla Plants

Velikim penjačicama prilikom presađivanja dodajemo potporu. Izvor: Džungla Plants

Pri presađivanju možeš ukloniti nešto stare zemlje oko korijena i zamijeniti je svježom mješavinom zemlje koja sadrži potrebne hranjive tvari. To će biljci osigurati svježu zalihu hranjivih tvari i bolje uvjete za rast.

3. Kada kupiš biljku u lošoj/neodgovarajućoj zemlji:

Često se događa da biljke koje kupimo u trgovinama rastu u zemlji koja nije najprikladnija za njihove potrebe. Najčešće su posađene u zemlji koja sadrži velik udio treseta, koji zemlju održava vlažnom (pre)dugo vremena. Dok je takva zemlja najprikladnija za uzgoj biljaka u staklenicima, zbog redovitog zalijevanja kod kućnih biljaka može uzrokovati truljenje. Međutim, nemoj žuriti s presađivanjem odmah nakon što doneseš biljku kući. Preporučljivo je da biljci dopustiš nekoliko tjedana da se prilagodi na novu sredinu i stabilizira.

Idealno je da sam/a pripremiš svoju mješavinu zemlje za sobne biljke. Na našoj web stranici možeš pronaći različite vrste mješavina koje su idealne za različite vrste biljaka, uključujući tropske biljke i kaktuse. Osim toga, nudimo supstratne materijale poput perlita, kore i treseta koje možeš dodati mješavini zemlje kako bi potpuno odgovarala potrebama tvoje biljke. To omogućuje prilagodbu mješavine zemlje za svaku biljku pojedinačno. Ako želiš stvoriti svoju mješavinu zemlje za tropske biljke, ovdje je kompletan set, trebat će ti samo crni treset.

Pri miješanju vlastite smjese bit će ti od velike pomoći blog o različitim smjesama za biljke, koji možeš pronaći klikom na donji gumb.

4. Kada primijetiš štetnike ili sumnjaš na štetne mikroorganizme u zemlji:

Ako primijetiš da su se u zemlji sobnih biljaka razvili štetnici poput cvjetnih mušica, ili primijetiš druge znakove štetnih mikroorganizama, vrijeme je za presađivanje. To je prilika da se riješiš problematične zemlje i spriječiš daljnje infestacije.

Tijekom presađivanja može biti korisno nježno tretirati korijene biljke s sredstvima poput cimeta (u slučaju plijesni) ili otopinom 3% vodikovog peroksida kako bi se uklonili mogući štetnici i bolesti. Otopinu vodikovog peroksida i vode pripremaš tako da u litar vode dodaješ vodikov peroksid u količini koja čini 1/5 otopine. Na taj način ćeš osigurati da je nova zemlja čista i prikladna za rast tvoje sobne biljke.

Dakle, presađivanje tvojih sobnih biljaka ključno je za njihovo zdravlje i vitalnost. Razumijevanje razloga i poznavanje pravilnog vremena za presađivanje pomoći će ti da očuvaš prekrasne i zdrave biljke koje će krasiti tvoj dom.

Neka raste – prema visinama!