• U košarici nema proizvoda.

Jednostavne za održavanje

  /    /    /  Jednostavne za održavanje

Prikazuje se svih 105 rezultata

Biljke jednostavne za održavanje

Puno ljudi odluči se uljepšati si stanove sa sobnim biljkama. Ako živiš u stanu bez puno prirodne svjetlosti ili nemaš puno vremena za baviti se biljkama ili možda često izbivaš i nema te doma, svejedno možeš birati između puno vrsta biljaka.
Činjenica je da je na neke biljke malo teže paziti i za rast zahtjevaju više pozornost. Ako si na novo biljni entuzijast, je pametnije držati se biljaka koje su malo samostalnije i ne trebaju toliko njege. Prije nego se odlučiš za kupovinu, ocijeni svoj prostor. U obzir uzmi faktore kao što su svjetlost i vlaga, koji su najbitniji da bi biljka sretno rasla. Ako nisi siguran/na Koliko tvoj prostor ima svjetlosti, odluči prvo na kojoj poziciji bi volio/la imati biljku i vidi na koju stranu su okrenuti prozori, koliko svjetlosti kroz njih dobivaš, ako slučajno nešto blokira sunčevu svjetlost. Bitno je shvatiti i dobiva li ta pozicija sunce indirektno – na primjer kroz prozor ili direktno.

Što točno biljke učini jednostavnim za održavanje?

U tu kategoriju spadaju biljke kojima ne treba posebno visoka vlaga, redovito zalijevanje ili puno sunčeve svjetlosti. Biljke iz ove kategorije prikladne su za svakog početnika, a i za one koji nemaju puno vremena, jer ne trebaju često tvoju pozornost. U ovu kategoriju smjestile su se biljke kao što su: zamije, sanseverie, spider plant, kaktusi, razni pothosi, filodendroni ili monstere.

Zamia
Zamia je jedna od najjednostavnijih biljaka, idealna za početnike. Prikladna je za tamnije prostore, što znači da raste i kada nema puno svjetlosti, ne treba puno vode, a ni po pitanju temperature nije baš zahtjevna i paše joj sve dok ne ide ispod 10 stupnjeva. Zamia ti neće zamjeriti, ako na nju zaboraviš, a ukoliko poželiš malo posebniju zamiu, postoje i crne Raven zamie, za koje vrijede ista pravila.

Sanseveria
Za prostore s minimalno svjetlosti, su sanseverie najprikladnije biljke. Uspjevaju na mjestima s najmanje svjetlosti, ali i na mjestima sa snažnim direktnim suncem. Estetski privlačne sobne biljke mogu preživjeti tjednima bez kapljice vode, što ih čini praktički savršenima. Da su žedne, nam pokažu tako što smežuraju listove. Zbog svoje jednostavnosti su postale neizbježne u uredima i poslovnim prostorima, a uz to su i dobri čistači zraka.

Spider plant
Jedna od boljih za početnike je spider plant, izrazito otporna biljka. Najbolje uspjeva u visećim loncima blizu prozora, ali će rasti gdje god da ju staviš.

Kaktusi
Kaktusi su poznati po tome da s njima nema puno posla. Često se dogodi da je ljudima prva biljka u životu baš kaktus, upravo zbog njegove jednostavnosti. Spadaju u porodicu sukulenata i tretiraš ih na isti način. Jedno pravilo je bitno za zapamtiti si – ne zalijevaj previše. Drži se režima zalijevanja, jednom do maksimalno dva puta na mjesec, odnosno kada primjetiš da je zemlja stvarno potpuno suha.

Pothosi ili Epipremnum aureum
Jedna od najbrže rastućih biljaka, koje oduševljavaju upravo s tim da nikada ne prestaju rasti. Mogu biti viseće biljke ili ih usmjeriš u to da se penju na oslonce. Sve što treba je zalijevanje kada se potpuno osuši i dovoljno svjetlosti, iako ni manjak svjetlosti joj baš ne smeta previše. Najbolje uspjevaju uz prozor, na indirektnom suncu. Pothose ćeš pronaći u svim bojama, od neonsko žute, do golden pothosa (zelenog s žutim uzorcima), pothos n’joy (zeleno bijeli), micans (baršunastih tamno zelenih listova) i još puno drugih varijanta.

Filodendroni
Filodendroni su na prvi pogled jako slični pothosima, iako je briga za njih mrvicu zahtjevnija. Najbitnije je osigurati filodendronima srednje jaku svjetlost i zalijevanje jednom na deset dana. Njihova čar je upravo u tome da postoji ogroman broj različitih boja i oblika unutar porodice.

Monstere
Najtraženija sobna biljka monstera nije omiljena samo zbog svog posebnog izgleda, nego i zbog svoje jednostavnosti.
Monstere uspjevaju na različitim razinama svjetlosti ili valge, a ne zamjera ni ako ju zaboraviš zaliti tu i tamo. Kada treba vodu, obijesit će svoje listove i tako ti iskomunicirati da je žedna. Najbolje će uspjeti na indirektnoj jakoj svjetlosti i uz redovito gnojenje i visoku zračnu vlagu, ali to nije jedini način na koji može rasti.

Nekoliko savjeta za još lakše njegovanje biljaka

Iako vrlo lako postanemo ovisni o biljkama, ne kupuj bilo koju vrstu i količinu, jer ćeš si stvoriti previše posla. Rađe kupuj biljke kojima trebaju slični uvjeti i za koje si siguran/na da ćeš moći pravilno zbrinuti. Dobra kombinacija su kaktus, zamia i sanseveria jer svim treba malo zalijevanja i nisu zahtjevne što se svjetlosti tiče. Biljke postavi na mjesto koje ćeš primjetiti i koje će te podsjetiti da zaliješ biljke. Biljke koje su visoko na policama ili u sobama u koje se ne odlazi često, se često zaborave.