• U košarici nema proizvoda.

Ficusi

  /    /    /  Ficusi

Prikazuje se svih 13 rezultata

Fikusi su jedne od najpopularnijih unutarnjih biljaka koje se ističu svojom raznolikošću i prekrasnim listovima. S njihovim različitim vrstama, fikusi se prilagođavaju gotovo svakom okruženju, što ih čini privlačnim izborom ne samo za iskusne vrtlare, već i za početnike.

Krenimo s općim pregledom fikusa. Fikusi pripadaju obitelji dudovkih biljaka (Moraceae) i poznati su po svojim karakterističnim širokim listovima i drvećem izgledu. Najčešći nazivi za fikuse uključuju Fikus, Fikusovo drvo, Fikusov list, Gumijasti fikus, Plačući fikus, Trokutasti fikus. Osim toga, fikusi se razlikuju po botaničkim nazivima prema svojim vrstama, kao što su Ficus lyrata, Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus Ginseng, Ficus microcarpa, Ficus altissima i Ficus triangularis.

Raznolikost fikusa Fikusi su poznati po svojoj raznolikosti. Ove biljke dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama, omogućavajući vam da odaberete onaj fikus koji najbolje odgovara vašem ukusu i okolišu u vašem domu. Na primjer, Ficus lyrata je poznat po svojim velikim, upečatljivim listovima, dok Ficus benjamin ima manje sjajne listove.

Osim toga, fikuse možete uzgajati u različitim oblicima, uključujući standardna stabla, grmlje i bonsai. Neki tipovi, poput Ficus Ginseng, imaju karakteristične korijene (rastu iznad zemlje) koji dodaju zanimljivu teksturu i obliku biljci. Ova raznolikost izbora omogućava fikusima da se prilagode različitim ograničenjima prostora i ukusima.

Skrb o fikusima Najbolja stvar u vezi uzgoja fikusa je ta da su relativno nezahtjevni, iako je ključno osigurati odgovarajuće uvjete za njihov rast i dobrobit. Evo ključnih savjeta za uspješan uzgoj i brigu o fikusima:

Svjetlost: Pronađite mjesto za fikus gdje će primati obilje svjetla, ali ne direktno sunce. Trebaju posredno sunčevu svjetlost najmanje 6 sati dnevno! Redovito okrećite biljku kako bi svaka strana dobila jednaku količinu svjetla. Na taj način ćete održati uspravan rast fikusa i spriječiti naginjanje ili razvoj nove vegetacije samo na jednoj strani.
Zalijevanje: Dopustite da se tlo gotovo potpuno osuši između zalijevanja, ali pazite da tlo bude blago vlažno ako je biljka aktivno u fazi rasta. Tijekom hladnijih mjeseci, možete smanjiti zalijevanje i pričekati da se gornjih nekoliko centimetara zemlje potpuno osuši prije nego što ponovno zalijete. Listovi fikusa služe kao pokazatelj da li je potrebno zalijevanje ili ne. Obično žutjenje listova ukazuje na prekomjerno ili premalo zalijevanje, pa ako primijetite žutjenje listova, provjerite zemlju kako biste utvrdili problem. Provjerite vlažnost tla prije zalijevanja, preporučujemo korištenje mjerača vlažnosti tla kako biste znali kada zaliti biljku.
Tlo: Koristite tlo koje zadržava vlagu, ali dopušta odvodnju viška vode kako biste izbjegli truljenje korijena. Mješavina tla trebala bi uključivati crnu šumu, perlit, kore, kokosovu šumu i hortikulturni ugljen. Preporučujemo uporabu Džunglinog supstrata za tropske biljke.
Vlažnost: Budući da fikusi potječu iz vlažnijih klima, trebaju malo više vlage u zraku kako bi uspjevali. Visoka vlažnost je ključna. Prosječna i niska vlažnost nisu uopće prikladne i fikus neće uspjeti u takvim uvjetima. Ako imate suh zrak, razmislite o postavljanju posude s vodom u blizini biljke ili upotrebi ovlaživača zraka.
Temperatura: Fikusi najbolje uspijevaju na sobnoj temperaturi između 16°C i 24°C. Pazite da ih ne izlažete propuhima ili naglim promjenama temperature. Ako fikus bude izložen propuhu, listovi mu mogu početi opadati.
Gnojidba: Fikusi zahtijevaju gnojenje tijekom vegetacije, obično u proljeće i ljeto. Koristite uravnoteženo tekuće gnojivo za sobne biljke, preporučujemo upotrebu Biobizz Bio-grow gnojiva.
Presađivanje: Fikusi ne zahtijevaju često presađivanje. Presađivanje provodite samo kada biljka postane prevelika za svoj lonac. Koristite mješavinu tla koja osigurava da tlo ne ostane predugo vlažno. Preporučujemo upotrebu Džunglinog supstrata za tropske biljke.
Orezivanje: Povremeno obrezujte fikus kako biste očuvali njegov obliku i potaknuli novi rast. Ne zaboravite koristiti čiste alate za obrezivanje. Kod nas možete pronaći i škare za obrezivanje biljaka.
Rastni ciklus: Fikusi su sezonske biljke, pa se ne brinite ako primijetite manje rasta tijekom hladnijih mjeseci. To je prirodni dio njihovog rasta.

Važno je napomenuti da su fikusi otrovni za kućne ljubimce, uključujući mačke i pse. Listovi fikusa sadrže tvari koje mogu izazvati trovanje ako ih kućni ljubimci progutaju. Stoga je preporučljivo postaviti fikuse na mjesta nedostupna kućnim ljubimcima ili pažljivo pratiti da ih ne grizu ili žvaču.

Zaključno, fikusi su prekrasne unutarnje biljke koje mogu obogatiti vaš dom svojom raznolikošću i prirodnom ljepotom. Pravilnom brigom i poznavanjem njihovih potreba, možete stvoriti zelenu oazu opuštanja u svom domu. Razumijevanje ispravne njege fikusa, svjetlosnih uvjeta, vlažnosti, zalijevanja i povremenog obrezivanja pomoći će vam da održite zdravu biljku. Ne zaboravite da su fikusi otrovni za kućne ljubimce, pa ih postavite na mjesta kojima kućni ljubimci ne mogu pristupiti kako biste izbjegli moguće probleme.