• U košarici nema proizvoda.

Sjemena, gomolji, lukovice

  /    /    /  Sjemena, gomolji, lukovice

Prikazuje se svih 37 rezultata

Proširili smo našu ponudu s izborom sjemena, lukovica i gomolja, s kojima možeš svoj vrt ili dom obojati s raznolikim biljkama, uzgojenim od samog početka! U ponudi ćeš naći sve od egzotičnih tropskih sjemenai do tradicionalnih balkonskih biljaka, ali i raznovrsne lukovice i gomolje za one koji žele još veću raznolikost i boje.

Vrijeme klijanja sjemena varira od 2-3 tjedna do mjesec dana, ovisno o odabranoj vrsti. Za lukovice i gomolje ključno je da ih posadiš u pravo vrijeme godine, koje je najčešće jesen ili rano proljeće, ovisno o specifičnim zahtjevima pojedine vrste.

Zemlja: Za sjemena koristi drenažnu mješavinu zemlje i perlita, omjer prilagodi potrebama odabranih sjemena. Lukovice i gomolje posadi u bogatu, hranjivu zemlju koja dobro zadržava vlagu, ali istovremeno omogućuje dobru drenažu. Odličan izbor je naša mješavina zemlje za tropske biljke.

Temperatura: Za klijanje sjemena optimalna temperatura je oko 25 °C. Lukovice i gomolje posadi u vanjsko okruženje kada su temperature stabilne i više nema opasnosti od mraza.

Vlažnost: Sjemena trebaju uobičajenu sobnu vlažnost ili visoku vlažnost između 80-90% (ovisno o vrsti). Lukovice i gomolje zalijevaj umjereno, kako bi potaknuo njihov rast, a da ne dođe do truljenja.

Metoda sijanja za sjemena, lukovice i gomolje:

Za sjemena koja zahtijevaju uobičajenu sobnu vlažnost:

  • Sjemena posadi u posude 1 cm duboko i 2-3 cm razmaknuto. Posudu postavi na svijetlo mjesto s puno indirektne svjetlosti, najprikladnija su istočna ili zapadna prozorska okna. Kada sjemenke niknu, ostavi mlade biljke da narastu oko 5 cm, zatim ih presadi u pojedinačne posude koristeći klasičnu mješavinu za sobne biljke (⅓ perlita, ⅔ cvjetne zemlje).

Za sjemena koja trebaju visoku zračnu vlažnost:

  • Lonac za sadnju do pola napuni supstratom i dobro zalij. Sjemena posadi 1 cm duboko i 2-3 cm razmaknuto (u lončić od 10 cm možeš posaditi 6 sjemena). Lončić pokrij prozirnom folijom za hranu i pričvrsti na lonac gumicom te napravi rupe za prozračivanje. Lončić postavi na toplo i svijetlo mjesto, bez izravne svjetlosti. Preporučujemo upotrebu lampe ili postavljanje lončića na prozorsku dasku. Najprikladnija su prozorska okna koja gledaju na istok. Kada sjemena niknu i imaju barem 3 prava lista, ukloni foliju. Mlade biljke redovito prskaj, jer se tlo ne smije osušiti. Kada biljke narastu oko 5 cm, presadi ih u pojedinačne lončiće u prozračni supstrat za tropske biljke.

Pri sadnji lukovica i gomolja važno je poštovati pravu dubinu i razmak među njima, kao i odabrati pravu vrstu tla i lokaciju. Lukovice i gomolje možemo saditi i u vrtu i u koritima ili lončićima, pri čemu koristimo prikladno vrtno tlo ili tlo za sobne biljke. Za vanjsku sadnju pričekaj na posljednji mraz, što je obično nakon 15. svibnja. Lukovice i gomolje koji nisu zimzeleni, u jesen iskopaj i spremi na hladno i suho mjesto.

S našim širokim izborom sjemenki, lukovica i gomolja možeš stvoriti pravu tropsku džunglu ili prekrasan vrt pun boja i oblika. Bez obzira jesi li iskusan ili početnik, naši savjeti su ovdje da ti pomognu uspjeti. Otkrij ljepotu sadnje i uživaj u zadovoljstvu kada tvoje biljke narastu i procvjetaju.