• U košarici nema proizvoda.

Kaktusi i sukulenti

  /    /    /  Kaktusi i sukulenti

Prikazuje se svih 25 rezultata

Kaktusi i sukulenti često se zamjenjuju međusobno, ali postoje prilično očite razlike među njima. Kaktusi su najpoznatija skupina sočnih biljaka, dok su oboje iz istog roda biljaka. Strogo gledano, svi kaktusi su sukulenti, ali ne svi sukulenti su kaktusi. Kaktusi su skupina biljaka koja pripada porodici Cactaceae. Potječu iz Amerike i poznati su po debelim, mesnatim stabljikama u kojima pohranjuju vodu. Kaktusi također imaju bodlje, koje su zapravo modificirani listovi koji štite biljku od životinja i pomažu smanjiti gubitak vode.

Kaktusi su prekrasne biljke koje nas oduševljavaju svojim jedinstvenim oblicima i karakteristikama. Njihova ljepota očituje se u raznim vrstama i oblicima, koji sežu od malih okruglih kaktusa do visokih vrsta sličnih drveću. Kaktusi su također poznati po svojoj izdržljivosti i sposobnosti preživljavanja u suhim i vrućim okolinama gdje bi mnoge druge biljke propale. Njihova sposobnost zadržavanja vode u mesnatim stabljikama i bodljama koje ih štite od životinja ključne su za njihovo preživljavanje.

S druge strane, sukulenti pripadaju raznim biljnim obiteljima, kao što su Crassulaceae, Aizoaceae i Cactaceae. Poznati su po debelim, sočnim listovima koji pohranjuju vodu. Možete ih naći širom svijeta, ali ih najčešće susrećemo u suhim i pustinjskim područjima. Sukulenti također obiluju raznolikošću oblika, boja i tekstura. Neki su mali i niski, drugi tvore velike grupe ili čak drveće slično. Sukulenti su poznati po svojoj privlačnosti za ljubitelje unutarnjih biljaka i vrtlare, jer se dobro snalaze i u loncima u unutrašnjosti i na vrtu.

Obe skupine biljaka, kaktusi i sukulenti, pohranjuju tekućinu u svojim tkivima. Većina ovih biljaka ima debeli sloj voska koji ih štiti od opeklina i isparavanja vode. Međutim, samo kaktusi imaju areolu – mekane jastučiće iz kojih rastu bodlje. Areole su ključna karakteristika koja razdvaja kaktuse od drugih sukulenata. To su mali, sočni jastučići na površini stabljika iz kojih rastu bodlje. Areole su također mjesta gdje se pojavljuju cvjetovi kaktusa.

Sukulenti su poznati po svojim sočnim listovima koji služe kao rezervoari za vodu. Ti listovi su prilagođeni za pohranu vlage i često dolaze u raznim oblicima i bojama. Sukulenti su također prilagodljivi u pogledu svog izgleda i privlačni zbog svoje dekorativne vrijednosti. Neki imaju listove koji podsjećaju na kamenje ili kuglice, dok drugi tvore guste rozete ili duge lance.

Također je važno napomenuti da postoje dvije glavne vrste sukulenata: tvrdi sukulenti i mekani sukulenti. Razlika između tvrdih i mekanih sukulenata povezana je s tim kako podnose različite temperature. Tvrdi sukulenti su oni koji podnose hladnoću, čak do -20 stupnjeva Celzijusa, dok mekani sukulenti ne podnose hladnoću. To znači da treba paziti na temperaturne uvjete u kojima se uzgajaju biljke kako bi se osigurala optimalna rast i zdravlje.

Među tvrde sukulente spadaju primjerice sedumi i grifonije, koji su poznati po svojoj izdržljivosti i jednostavnoj njezi. Ove biljke dobro uspijevaju u vrtu ili u loncima jer su prilagođene suhim uvjetima. S druge strane, mekani sukulenti uključuju biljke poput echeveria, crassula, haworthia i senecija. Ove biljke su osjetljivije na niske temperature i zahtijevaju toplije uvjete za rast.

Ponekad se dogodi da neka biljka jako podsjeća na kaktus, ali zapravo nije. Tipičan primjer je Euphorbia trigona ili trirob mliječak. Biljka pripada skupini sukulenata koji pohranjuju vodu u svojim stanicama i mogu preživjeti duže sušne periode. Trirob mliječak je sukulenta, a njeni otečeni mladi izbojci i grane igraju ulogu spremnika za vodu. Još jedna zanimljivost je da sukulenti uključuju i božićnu zvijezdu, Euphorbia pulcherrima, koja je mnogima poznata kao popularna ukrasna biljka za božićno vrijeme.

Kaktuse možemo podijeliti na kaktuse s bodljama i listnate kaktuse. Primjer listnatog kaktusa je božićni kaktus, poznat po svojim dugim, spljoštenim listovima i atraktivnim cvjetovima. Također postoje kaktusi koji spadaju u rod Epiphyllum, kao što su “Fern leaf cactus”, “Red tip cactus” i “fishbone cactus”. Ove biljke poznate su po svojim izvanrednim cvjetovima i popularne su među ljubiteljima unutarnjih biljaka.

Briga o kaktusima i sukulentima ključna je za očuvanje njihova zdravlja i ljepote. Postoji nekoliko ključnih čimbenika koje trebate uzeti u obzir kako biste ove biljke održali zdravima i uspješnima.

Svjetlost: Kaktusi i sukulenti vole svijetlo, izravno sunčevo svjetlo, ali također podnose i nešto sjene. Ipak, postoje neke razlike: mnogi kaktusi ne podnose snažno popodnevno sunce, dok većina sukulenata voli sunčano mjesto blizu prozora. Možete se također orijentirati prema svjetlosti ovisno o boji kaktusa i sukulenata. Oni svjetlije zelene boje obično vole više svjetla, dok tamnije zelene preferiraju istočno ili zapadno okrenut prozor. Ako nemate dovoljno prirodne svjetlosti u prostoru, možete koristiti svjetiljke za uzgoj biljaka.
Zalijevanje: Kaktusi i sukulenti su prilagođeni preživljavanju u sušnim uvjetima te ne zahtijevaju često zalijevanje. Kada se zemlja potpuno osuši, pričekajte još nekoliko dana prije nego što zalijete biljku. Pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena, što je čest problem kod ovih biljaka. Prilikom zalijevanja osigurajte da tlo dobro upije vodu, ali pazite da voda otječe kako biljka ne bi ostala u vodi. Sukulente i kaktusi radije će da zaboravite zaliti nego da ih previše zalijete. Kada primijetite da se listovi počinju bore, to je znak da je vrijeme za zalijevanje.
Temperatura: Kaktusi i sukulenti najviše vole temperature između 15 i 29 °C. Podnose različite temperature, ali ih je najbolje zaštititi od propuha ili ih ne izlagati izvorima ekstremne topline ili hladnoće. Tijekom hladnih zimskih mjeseci važno je zaštititi biljke od niskih temperatura, posebno ako su posađene na otvorenom.
Vlažnost zraka: Kaktusi i sukulenti ne trebaju visoku vlažnost zraka, i dobro podnose različite razine vlage. Dobro su prilagođeni suhom zraku, stoga ih nije potrebno prskati vodom ili ih držati blizu ovlaživača zraka. No, izbjegavajte postavljanje biljaka u vlažne kupaonice, jer to može dovesti do problema poput plijesni na listovima.
Zimovanje: Kaktusi trebaju razdoblje mirovanja kako bi cvjetali. Obično razdoblje mirovanja traje od dva do četiri mjeseca, kada je temperatura ispod 15°C. Tijekom tog vremena, ne zalijevajte biljke i stavite ih na sunčano mjesto. Kaktusi i sukulenti za preživljavanje trebaju mnogo svjetla. Ako ih držite u prostoru s malo svjetla, biljke će početi gubiti listove i postati slabe.
Gnojidba: Kaktusi i sukulenti su štedljivi kad je u pitanju gnojivo, ali s vremenom će trebati dodatno gnojenje jer će potrošiti sve hranjive tvari u supstratu. Kaktusi i sukulenti rastu i cvjetaju tijekom vegetacijske sezone, koja obično započinje u proljeće i traje do jeseni. Gnojite ih jednom mjesečno tijekom vegetacijske sezone. Potrebno je gnojivo koje sadrži ravnotežu hranjivih tvari, uključujući fosfor, kalij i kalcij. Možete koristiti gnojivo posebno namijenjeno za kaktuse i sukulente ili univerzalno gnojivo koje sadrži ove hranjive tvari. Preporučujemo upotrebu gnojiva Biobizz Bio-grow.
Supstrat: Kaktusi i sukulenti zahtijevaju dobro drenirajuću, grube zemlje koja nije teška ili ilovasta. Dobra mješavina uključuje zemlju, perlit i vulkansku stijenu. Kaktusi i sukulenti ne vole tlo koje je previše zasićeno vodom jer to može uzrokovati stajanje vode u korijenju. Dobro drenirajući supstrat omogućuje brzo odvođenje viška vode i sprječava biljku da stoji u vodi. Kod nas možete pronaći već pripremljenu mješavinu zemlje za kaktuse i sukulente ili je možete sami pripremiti miješanjem zemlje, perlita, grubog pijeska ili vulkanske stijene. Zbog lakšeg supstrata, biljke treba presaditi svake 3 do 4 godine kako bi se izbjeglo sleganje supstrata i zadržavanje vode.

Iako kaktusi i sukulenti naizgled sliče, radi se o različitim skupinama biljaka s različitim karakteristikama koje pripadaju različitim biljnim obiteljima. Ipak, oba su poznata po svojim jedinstvenim oblicima, otpornosti na sušu i sposobnosti uspijevanja u suhim uvjetima. Pravilnom količinom svjetla, vode, temperature, vlage i gnojiva možete očuvati kaktuse i sukulente zdravima i uspješnima mnogo godina. Biljke će vam uzvratiti prekrasnim cvjetovima, privlačnim oblicima i izdržljivošću koja će osvježiti vaš dom ili vrt. Zato se prepustite čarima svijeta kaktusa i sukulenata i uživajte u njihovoj njezi i rastu