• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  Sadnja   /  Savjeti za sadnju gomolja i lukovica

Savjeti za sadnju gomolja i lukovica

U Džungli smo se za nadolazeće proljeće naoružali raznovrsnim vrstama biljaka koje kod nas možeš naći u obliku gomolja i lukovica. Ovaj blog smo pripremili posebno za sve koji bi htjeli proširiti svoje vrtlarsko znanje i okušati se u sadnji lukovica i gomolja, ali se možda trenutno ne osjećaju potpuno vješto u tome. Bez obzira na tvoje prethodno znanje, opremit ćemo te sa svim potrebnim informacijama da tvoj vrt ovo proljeće zasja u punom cvatu.

Razumijevanje podzemnih stabljika

Prije nego što počnemo s savjetima o sadnji lukovica i gomolja, važno je da pogledamo razliku među njima.

Lukovice su podzemna skladišta hranjivih tvari, sastavljena od isprepletenih slojeva koji okružuju središnju točku rasta. Ti slojevi, slični ljuskama luka, zapravo su modificirani listovi koji pohranjuju energiju potrebnu za sljedeću sezonu rasta. Tulipani, narcisi i hijacinte su klasični primjeri biljaka koje rastu iz lukovica. Lukovice su kao zatvoreni paketi koji sadrže sve što biljka treba za klijanje, uključujući korijenje, stabljiku i cvjetne pupoljke koji su zaštićeni u tom podzemnom dijelu.

Izgled lukovica različitih cvjetova. Izvor: GardenGate

Gomolji, s druge strane, su zadebljani dijelovi korijena ili stabljike koji služe kao rezervoari za pohranu hranjivih tvari. Za razliku od lukovica, koje imaju jasno definiranu “bazu” iz koje rastu korijeni, i “vrh”, odakle se razvijaju listovi i cvjetovi, gomolji ne pokazuju tu jasnu orijentaciju. Dalije i begonije su primjeri biljaka koje potječu iz gomolja. Gomolji su manje strukturirani od lukovica i mogu razvijati izdanke i korijenje iz različitih točaka na svojoj površini.

Izgled gomolja dalije. Izvor: Gardeners supply company

Kada i kako saditi?

  • Veličina i dubina sadnje: Manje lukovice zahtijevaju manju dubinu sadnje bliže površini, veće lukovice pak sadimo dublje u zemlju.

Dubina sadnje ovisit će o veličini lukovice i pojedinoj vrsti. Izvor: Sarah Raven

  • Razmak između biljaka: Pri sadnji je važno znati konačnu širinu i visinu biljke, jer će tako imati dovoljno prostora i neće zasjeniti druge biljke, koje više vole sunce.
  • Izbor zemlje i lokacije: Za lukovice i gomolje prikladna je obična vrtna zemlja, uspjet će i u zemlji za sobne biljke. Lokaciju odaberi ovisno o potrebama za svjetlošću koje su individualne za svaku biljku.
  • Vrijeme sadnje: Vrijeme sadnje ovisit će o tome sadiš li u zemlju u vrtu ili u lonac/korito. Pri sadnji u zemlju u vrtu vrlo je važno pričekati na posljednji mraz, što je obično nakon 15. svibnja. Ako sadiš u korito/lonac, koji će do otopljenja biti u stakleniku ili svijetloj garaži, možeš saditi već od ožujka.
  • Prezimljavanje: Prezimljivost ovisi o sorti i uvijek je označena na ambalaži. Lukovice i gomolje, koji nisu prezimljivi, potrebno je jeseni iskopati iz zemlje i čuvati na hladnom i suhom mjestu!

Značenje ikona na ambalaži

Svaka lukovica ili gomolj ima svoje specifične potrebe, stoga je nužno da pažljivo pročitaš i slijediš upute na ambalaži.

Na prednjoj strani ambalaže navedena su četiri podatka:

  • Broj pored imena biljke navodi, koliko lukovica/gomolja se nalazi u ambalaži;
  • Slovo (obično od A do D) predstavlja cjenovni razred lukovice/gomolja;
  • Ikona ispod broja ti govori kolika je najveća visina biljke;
  • Ispod ikone nalaziš i podatak o uobičajenom vremenu cvatnje (u mjesecima).

Oznake na prednjoj strani ambalaže. Izvor: Džungla Plants

Najviše podataka o sadnji lukovica ili gomolja nalazi se na stražnjoj strani ambalaže. Evo nekih čestih ikona i njihovo značenje:

Legenda čestih ikona na ambalaži gomolja i lukovica. Izvor: Džungla Plants

!VAŽNO! Većina gomolja i lukovica koje nađeš kod nas treba puno sunca, stoga tijekom ljeta trebaju stalno vlažnu zemlju. To posebno vrijedi ako je biljka posađena u lonac, jer se u loncu zemlja suši brže.

JUB lukovice i gomolji imaju garanciju cvatnje, što znači da će, ako se pridržavaš uputa, lukovica/gomolj sigurno procvjetati. U suprotnom, možeš podnijeti reklamaciju skeniranjem QR koda ili preko njihove web stranice.

JUB garancija cvatnje. Izvor: JUB Holland

Prednosti sadnje gomolja i lukovica

Sadnja gomolja i lukovica je jednostavna i zabavna, osim toga donosi užitak koji možeš osjetiti svake sezone cvatnje. Osim toga, razmnožavaju se pod zemljom i tako iz jednog gomolja ili lukovice možeš dobiti više biljaka. Svake jeseni zato iskopaj i odvoji novo nastale lukovice i/ili gomolje te ih spremi za sljedeće proljeće. Osim toga, kroz svaku sezonu rasta gomolj/lukovica će biti sve veći, što znači veća biljka u sljedećoj sezoni rasta.

Što dakle još čekaš?

Neka tvoj vrt procvjeta u svoj svojoj ljepoti! 🌷