• U košarici nema proizvoda.

Sigurne za životinje

  /    /    /  Sigurne za životinje

Prikazuje se svih 63 rezultata

Sobne biljke mogu biti divan dodatak tvojem domu, ali važno je odabrati biljke koje nisu otrovne za tvoje kućne ljubimce. Ako imaš kućne ljubimce kod kuće, izbor biljaka može biti izazovan, jer neke biljke mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za tvoje krznate prijatelje. U ovom članku predstavit ćemo ti popis sobnih biljaka koje nisu otrovne za kućne ljubimce.

String of hearts

String of hearts je mala, ali predivna sobna biljka koja potječe iz Južne Afrike. Njene tanke grane se omotavaju i oblikuju duge izbojke prekrivene srcolikim listovima. Srce na nizu je vrlo lako održavati i zahtijeva malo vode i puno svjetla. Nije otrovna za kućne ljubimce.

Hoja

Hoja je biljka s voskastim listovima koja potječe iz Azije i Australije. Postoji mnogo različitih vrsta hoye, svaka s vlastitim oblikama listova i cvjetova. Hoja je nezahtjevna biljka i ne treba puno vode, ali voli jaku, difuznu svjetlost. Hoje su također netoksične za kućne ljubimce.

Tillandsia

Tillandsia, poznata i kao zračna biljka, jedna je od najzanimljivijih sobnih biljaka koja ne zahtijeva zemlju za svoj rast. Njene listovi sposobni su apsorbirati vlagu iz zraka, pa biljka ne treba redovito zalijevanje. Tillandsia je također sigurna za kućne ljubimce.

Fittonia

Fittonia, poznata i kao mozaik biljka, mala je biljka s šarenim lišćem koja potječe iz Južne Amerike. Biljka zahtijeva redovito zalijevanje i višu vlažnost zraka. Nije otrovna za kućne ljubimce.

Howea i areka

Palme Howea i areka su elegantne biljke koje potječu s Pacifičkih otoka i jugoistočne Azije. Obe biljke zahtijevaju redovito zalijevanje i umjereno svjetlo. Obe biljke su netoksične za kućne ljubimce.

Pileja (Pilea peperomioides)

Pileja, također poznata kao biljka novca, popularna je sobna biljka s jedinstvenim okruglim lišćem koje raste na dugim peteljkama. Odličan je izbor za vlasnike kućnih ljubimaca jer nije otrovna za mačke i pse. Pileu treba zalijevati kad je gornji centimetar zemlje suh, ali je važno ne pretjerivati s vodom, jer to može uzrokovati truljenje korijena. Važno je i izbjegavati direktno sunčevu svjetlost, jer to može oštetiti lišće. Pileju treba redovito održavati.

Peperomije

Peperomije su skupina malih sobnih biljaka dostupnih u mnogim sortama, svaka s vlastitom jedinstvenom oblikom, bojom i teksturom lišća. Također su sigurne za kućne ljubimce, što ih čini odličnim izborom za vlasnike kućnih ljubimaca koji žele dodati nešto zelenila u svoj dom. Peperomije vole svijetlu, difuznu svjetlost i dobro drenirano tlo. Treba ih zalijevati kad je gornji centimetar zemlje suh, ali je važno ne zalijevati ih previše često. Peperomije su općenito nezahtjevne biljke i ne trebaju često gnojenje.

Mesojede biljke

Dok većina biljaka dobiva energiju fotosintezom, mesojede biljke dio svojih hranjivih tvari dobivaju lovom i probavom kukaca i drugih malih životinja. Među popularnim mesojedim biljkama su muholovke, malajske posude i rosike. Iako ove biljke možda izgledaju zastrašujuće, sigurne su za kućne ljubimce. Važno je napomenuti da mesojede biljke zahtijevaju posebne uvjete rasta i možda nisu prikladne za svaki dom. Mesojede biljke trebaju svijetlu, difuznu svjetlost i poseban tip tla, kao što je treseta ili mah. Također trebaju destiliranu ili kišnicu, jer voda iz slavine može sadržavati minerale koji mogu naštetiti biljkama.

Kalateje (Calathea)

Kalateje su grupa sobnih biljaka poznatih po svojim jedinstvenim uzorcima i bojama lišća. Nisu otrovne za mačke i pse, što ih čini odličnim izborom za vlasnike kućnih ljubimaca koji žele dodati boju i teksturu u svoj dom. Kalateje vole umjereno svijetlu, difuznu svjetlost i tlo koje je uvijek lagano vlažno. Također vole visoku vlažnost zraka, pa se preporučuje redovito prskanje lišća ili ih postaviti blizu ovlaživača zraka. Kalateje mogu biti osjetljive na promjene temperature i kvalitete vode, pa je važno održavati stabilne uvjete rasta.

Maranta

Maranta, poznata i kao molitvena biljka, popularna je sobna biljka poznata po jedinstvenim uzorcima lišća i sposobnosti lišća da se pomaknu gore i dolje kao odgovor na svjetlost. Sigurna je za kućne ljubimce. Marante vole umjereno svijetlu, difuznu svjetlost i dobro drenirano tlo koje uvijek treba biti lagano vlažno. Briga za njih slična je brizi za kalateje.

Dodavanje sobnih biljaka u dom odličan je način za poboljšanje kvalitete zraka i stvaranje mirnog i ugodnog okruženja. Međutim, ako imate kućne ljubimce, važno je odabrati biljke koje su sigurne za njih. Sve gore navedene biljke nisu otrovne za mačke i pse, pa su odličan izbor za vlasnike kućnih ljubimaca.