• No products in the cart.

Biljke za kupaonice

  /    /    /  Biljke za kupaonice

Prikazuje se svih 28 rezultata

Sobne biljke mogu biti izvrsan dodatak svakoj kupaonici, jer ne samo da donose zelenu svježinu u prostor, već također pomažu pročišćavanju zraka. Međutim, važno je odabrati biljke koje odgovaraju jedinstvenom okruženju kupaonice, koje karakterizira visoka razina vlage zraka i promjenjivo osvjetljenje. U ovom članku istražit ćemo nekoliko najboljih sobnih biljaka za kupaonice, uzimajući u obzir vlažnost zraka, svjetlost i veličinu.

Prvo razgovarajmo o vlažnosti zraka. Kupaonice su poznate po visokoj razini vlažnosti zraka, što može biti posljedica redovitog tuširanja, kupanja i upotrebe tople vode. Biljke koje uspijevaju u vlažnom okolišu najprikladnije su za kupaonice, jer mogu pomoći poboljšati kvalitetu zraka u kupaonici. Neke odlične opcije za kupaonice s visokom vlažnošću zraka uključuju:

Praproti: Praproti su klasičan izbor za kupaonice jer vole visoku vlažnost zraka. Dostupni su u različitim veličinama i oblicima, što ih čini svestranim izborom za svaku kupaonicu.
Bromelije: Bromelije su još jedan odličan izbor za kupaonice s visokom vlažnošću zraka. Poznate su po šarenim cvjetovima i mogu dodati tropski dodir dekoru vaše kupaonice.
Bršljan: Bršljan je svestrana biljka koju možete uzgajati kao penjačicu ili kao viseću biljku, što ga čini odličnim izborom za kupaonice s ograničenim prostorom. Uspijeva u visokoj vlažnosti i može pomoći u pročišćavanju zraka.
Fittonija: Fittonije su višebojne biljke koje ne narastu jako velike, pa su odličan izbor za police u kupaonici. Vole visoku vlažnost zraka i ne trebaju puno svjetla – savršen izbor za kupaonske prostore. Treba ih redovito zalijevati kako bi tlo bilo blago vlažno.

Sljedeći važan aspekt pri odabiru biljaka za kupaonicu je svjetlost. Kupaonice mogu imati različite razine osvjetljenja, ovisno o veličini kupaonice, položaju prozora i vrsti rasvjete koja se koristi. Važno je odabrati biljke koje će odgovarati razini svjetla u vašoj kupaonici. Nekoliko odličnih opcija za kupaonice s lošim osvjetljenjem uključuje:

Sansevierie ili Taščini jezici: Sansevierie su poznate po tome što podnose slabo svjetlo i ne zahtijevaju često zalijevanje. Također su jedne od najučinkovitijih biljaka za pročišćavanje zraka. Također su jednostavne za održavanje i dostupne u različitim veličinama.
Pothos: Pothos je još jedan odličan izbor za kupaonice s lošim osvjetljenjem. Podnosi širok raspon uvjeta svjetla i lako ga je održavati. Možete ga uzgajati kao viseću biljku ili kao penjačicu (uz pomoć potpore ili zakački za penjače).
Zamija: Zamija je odličan izbor za kupaonice s slabim osvjetljenjem. Podnosi nisko do srednje svjetlo i poznata je po svojoj sposobnosti pročišćavanja zraka. Također je jednostavna za održavanje jer ne zahtijeva mnogo vode i svjetla.
Kalateje i marante: Kalateje i marante vole svjetlost srednjeg intenziteta i visoku vlažnost zraka, pa su odličan izbor za kupaonice. Treba ih zalijevati kada se gornji sloj tla osuši, jer ne vole potpuno suho tlo između zalijevanja.

S druge strane, ako je vaša kupaonica vrlo dobro osvijetljena, razmislite o dodavanju biljaka koje podnose svijetlu, neposrednu svjetlost. Nekoliko odličnih opcija za kupaonice s obiljem svjetla uključuje:

Monstere: U kupaonici s puno prirodne svjetlosti odličan izbor su monstere koje podnose jaku svjetlost. Visoka razina vlage u kupaonici također odgovara njihovom rastu. Dostupne su u različitim oblicima i veličinama i mogu dodati jedinstveni dodir vašoj kupaonskoj dekoraciji.
Alokazije: Alokazije dobro uspijevaju u toplim i vlažnim uvjetima, pa su odličan izbor za kupaonice. Važno je osigurati im svijetlo mjesto ako ih uzgajate u kupaonici. Također vole dobro drenirano i vlažno tlo, pa pripazite da se tlo ne isuši do kraja između zalijevanja.
Parlour palm: Parlour palm ne podnose samo slabu svjetlost, već i svijetlu, difuznu svjetlost. To ih čini odličnim izborom za kupaonice s različitim razinama osvjetljenja. Također im odgovara visoka vlažnost u kupaonici i omogućava im da razvijaju velike i lijepe pernate listove.

Na kraju, važno je pažljivo birati biljke jer uvjeti u kupaonici nisu idealni za sve biljke. Evo nekoliko dodatnih savjeta na što trebate paziti:

Iako u kupaonici tijekom tuširanja ima puno tople i vlažne zrake, u vrijeme kada kupaonica nije u upotrebi, posebno noću, prostorija je hladnija i manje vlažna. Velike oscilacije temperature nisu idealne za mnoge biljke. Nisu sve biljke prijateljski nastrojene prema vlažnosti zraka: sukulenti vole sušnije uvjete i mogu početi trunuti ako su stalno u vrlo vlažnom okruženju (neke sobne biljke mogu razviti praškasti plijesan u visokoj vlažnosti zraka). Mnoge kupaonice su vrlo slabo osvijetljene prirodnom svjetlošću, ako uopće imaju prozore. Ako je to slučaj u vašoj kupaonici, ne očajavajte. U svojoj kupaonici možete instalirati LED svjetla za rast biljaka. Ta su svjetla energetski učinkovita i proizvode minimalnu toplinu, pa su odličan izbor za male prostore poput kupaonica. Također su dostupna u različitim veličinama i spektrima koji odgovaraju različitim vrstama biljaka.

Da biste saželi, pri odabiru sobnih biljaka za kupaonicu važno je uzeti u obzir razinu vlažnosti zraka, razinu svjetlosti i veličinu biljaka. Malo istraživanja i pažljivog razmatranja mogu vam pomoći pronaći savršene biljke koje će dodati dašak zelenila i poboljšati kvalitetu zraka u vašoj kupaonici.