• U košarici nema proizvoda.

Monstere

  /    /    /  Monstere

Prikazuje se svih 7 rezultata

Monstera je jedna od najtraženijih sobnih biljaka, dolazi iz kišnih šuma Srednje Amerike i poznata je kao “philodendron koji ima razrezane listove”.
Ta privlačna zimzelena penjačica je popularna baš zbog toga, što je jednostavna za održavanje, ne traži puno vode i zdrava je biljka koju povremeno pognojimo i nije sklona nametnicima i bolestima. U zatvorenim prostorima, ova biljka umjereno brzo raste, a može izrasti i 1 do 2 metra u visinu. Poznata je po fenestracijama, odnosno rupama u listovima otkud dolazi i njen ”švicarski sir”. Fenestracije ovise o starost biljke i količini svjetlosti, što starija je i što više svjetlosti dobiva, to će se više fenestracija pojaviti na listu. Osim toga, poznata je i po zračnim korijenima koji joj u prirodi pomognu da se penje po drveću i dođe do svjetlosti.

Njega monstere
Monstere trebaju protočnu i prozračnu mješavinu zemlje. Preporučena mješavina sadrži zemlju, perlit, i borovu koru za orhideje. Uživat će na svijetlom mjestu bez direktnog sunca jer zbog velikih listova može zaprimiti veliku količinu svjetlosti. U sezoni rasta trebat će redovito zalijevanje (jednom svakih tjedan do deset dana). Zalijevaj ju dok ne vidiš da voda isteče iz rupica na loncu u kojem je posađena. Vodu koja isteče ne moraš ponovno vraćati u zemlju jer je biljka dobila ono što joj je potrebno. Između dva zalijevanja je idealno, ako se zemlja posuši. Jeseni i zimi smanji zalijevanje na minimum. Monstere su poznate po tome da su gladne, zato ju moramo cijelo vrijeme gnojiti. Iako se gnojenje ne savjetuje u zimskim mjesecima, to pravilo ne vrijedi za Monsteru, možeš joj dati malo gnojiva svako drugo zalijevanje. Zbog toga što su penjačice, monsterama trebaju oslonci za rast. Uz oslonce, biljka će stvarati ljepše i veće listove

Vrste monstera
Poznajemo oko 48 vrsta monstera, najpoznatije su Deliciosa i njena podvarijanta Borsigniana koja ima malo manje listove i brže raste. Osim njih jako popularne su i Adansonii, Monstera Minima – Rhaphidophora Tetrasperma koja ustvari nije monstera. Uz njih tu su i: Monstera Peru, Monstera Siltepecana, Monstera Variegata, Monstera Dubia, Monstera Pinnatipartita in najrijeđa Monstera Obliqua, koju su u prirodi vidjeli samo 17 puta i od svih, je do nje najteže doći.