• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  enostavne za vzdrževanje   /  Sve o njezi sukulenata

Sve o njezi sukulenata

Sukulenti su jedne od najpopularnijih sobnih biljaka jer svojom jednostavnošću osvajaju baš svakoga. Idealne su biljke za sve koji nemamo puno vremena ili smo malo zaboravljivi kada je u pitanju zalijevanje. Iako su sukulenti izdržljivi, ipak trebaju malo osnovne njege kako bi ostali zdravi i zadovoljni. Ovdje je sve što trebaš znati o njezi svog sukulenta!

Kratko o sukulentima…

Sukulenti potječu iz suhih i polusušnih područja diljem svijeta, gdje su se razvili u prilagodljive biljke sposobne preživjeti duga sušna razdoblja. Najčešće ih nalazimo u pustinjama i stepama Afrike, Južne Amerike i Azije, gdje uspijevaju na siromašnim tlima i u ekstremnim uvjetima. Sukulenti se mogu podijeliti u nekoliko skupina, a među najčešćima su kaktusi, agave, aloe, echeverie i čuvarkuće. Sve ove biljke karakteriziraju mesnati listovi ili stabljike koje pohranjuju vodu, što im omogućuje preživljavanje tijekom duljih sušnih razdoblja.

Svjetlost

Sukulenti vole svijetla mjesta s puno direktne ili indirektne svjetlosti. Najbolje uspijevaju na prozorskim daskama gdje mogu uhvatiti i malo popodnevnog sunca. Tamni kutovi nisu im najdraži – ako tvoj sukulent ne dobiva dovoljno svjetla, postat će dug i izdužen, a zbog nedostatka energije vjerojatno će odbaciti i veći broj listova.

Zalijevanje

Sukulenti su vrlo štedljivi s vodom, pa im nije potrebno često zalijevanje. Zalij ih tek kada je zemlja potpuno suha, a listovi počnu izgledati malo naborano. Ako još uvijek nemaš dobar osjećaj za zalijevanje sukulenata, higrometar ti može biti od velike pomoći. Kada pokaže da je razina vlage pala na jedan, možeš pričekati još tjedan dana prije nego što zaliješ biljku. Sukulenti preferiraju zalijevanje namakanjem, što znači da ih možeš staviti u do dva centimetra duboku vodu i pričekati da korijenje upije svu potrebnu vodu. Ovim načinom sprječavaš truljenje listova koji su u kontaktu s vlažnom zemljom.

Primjer zalijevanja natapanjem. Izvor: Thenextgardener

Ako želiš pročitati više o pravilnom zalijevanju biljaka, možeš saznati klikom na gumb ispod 😉

Temperatura i vlaga

Većina sukulenata se najbolje osjeća pri temperaturama između 15 i 29 °C, iako su otpornije vrste poput seduma ili čuvarkuće sposobne preživjeti temperature i ispod -20 °C.
Što se tiče vlage, više vole nisku do umjerenu vlažnost zraka (do 60 %), pa će im dobro ići i u sušnijem okruženju. Ako vlaga pređe gornju granicu, važno je osigurati dobro kruženje zraka i izbjegavati prekomjerno zalijevanje, jer kombinacija visoke vlage i previše vode dovodi do truljenja. U vrlo vlažnim prostorima, poput kupaonica, sukulenti možda neće uspijevati tako dobro kao u suhim prostorima.

Gnojenje

Tijekom vegetacijske sezone, koja obično traje od proljeća do jeseni, svom sukulentu dodaj hranjive tvari jednom mjesečno. Najbolje je koristiti specijalizirano gnojivo za kaktuse i sukulente s nižim udjelom dušika (N). Idealni omjeri hranjivih tvari su negdje između 2-7-7 ili 5-10-10 (NPK – dušik, fosfor, kalij). Ako nemaš takvo gnojivo pri ruci, možeš koristiti i uravnoteženo gnojivo koje ćeš razrijediti na pola ili čak četvrtinu snage. U jesen i zimu nemoj ih gnojiti, jer u to vrijeme miruju.

Zemlja i presađivanje

Sukulenti u prirodi rastu u prozračnom tlu koje sadrži visok udio pijeska i drugih kamenčića. Stoga je za njih najbolja mješavina tla za kaktuse i sukulente koja sadrži veći udio pijeska, perlita ili vulkanskih stijena. Možeš prilagoditi i obično vrtno tlo dodavanjem grubog pijeska ili perlita u omjeru 1:1. To poboljšava drenažu i osigurava da korijenje ne ostane u previše mokroj zemlji. Na površinu tla možeš posuti i ukrasne kamenčiće, koji stvaraju suhi sloj između vlažnog tla i donjih listova sukulenta, čime sprječavaš truljenje listova koji bi mogli biti u dodiru s mokrom zemljom.

Sukulente je najbolje presađivati u proljeće, kad primijetiš da korijenje izlazi iz lonca. Ako sumnjaš na truljenje korijena, sukulent možeš presaditi u potpuno svježe tlo i izvan sezone rasta.

Bolesti i štetnici

Sukulenti su općenito vrlo otporni na bolesti, ali povremeno ih mogu napasti štetnici:

  • Vunaste uši: Mali, bijeli i na izgled vunasti štetnici koji na biljci ostavljaju pahuljasti, vuneni ostatak. Obično se zadržavaju u korijenskom sustavu ili među listovima, gdje sišu sok iz biljke, što može oslabiti sukulent.
  • Paukove grinje: Vrlo sitni, paukovima slični štetnici, teško vidljivi golim okom. Njihova prisutnost očituje se kroz sitne paučine i crvenkaste mrlje na listovima, zbog čega listovi postupno odumiru.
  • Štitaste uši: Mali, tvrdi štetnici koji se pričvršćuju na stabljike i listove te sišu sok iz biljke. Iza sebe ostavljaju ljepljive ostatke koji mogu uzrokovati rast plijesni.

Vrlo je važno pregledati svoj sukulent prije kupnje, a također ga redovito pregledavaj i kad je već kod tebe. Kod prvih znakova štetnika, prvo ih identificiraj, a zatim upotrijebi odgovarajući insekticid. Za paukove grinje najbolji je Substral Naturen BIO Forte, dok je za ostale štetnike najučinkovitiji Strike. Neemovo ulje također je vrlo učinkovito, ali je važno pripremiti upola slabiju mješavinu nego inače.

Česti problemi i rješenja

  1. Truljenje: Ako primijetiš da listovi, stabljika ili korijenje sukulenta trunu, vjerojatno ga previše zalijevaš. Ukloni trule dijelove i biljku posadi u svježe, prozračno tlo. Budi oprezan/na s zalijevanjem – najbolje je pričekati da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Kad je zalijevaš, neka zalijevanje bude obilno kako bi voda dobro prožela tlo.
  2. Izduženi rast: Ako je sukulent postao visok i manje gust, vjerojatno nema dovoljno svjetla. Premjesti ga na sunčanije mjesto, a gole stabljike možeš zakopati dublje u tlo. Također je važno koristiti odgovarajuće gnojivo – najbolje je specijalizirano gnojivo za kaktuse i sukulente.
  3. Opadanje listova: Ako listovi brzo otpadaju, to može biti znak nekoliko problema. Najčešće se to događa zbog nedostatka svjetla ili duljih razdoblja bez zalijevanja. Ako listovi opadaju, a tlo je suho, temeljito zalij biljku. U slučaju prekomjernog zalijevanja, listovi će početi trunuti, što može dovesti do odumiranja biljke.

Sukulenti su savršen izbor za sve koji žele ukrasiti dom biljkama, ali nemaju puno vremena za njihovu njegu. Uz samo nekoliko osnovnih koraka – dovoljno svjetla, promišljeno zalijevanje, prozračno i drenirano tlo te redovite preglede – tvoji sukulenti će dugo ostati zdravi i prekrasni. Ne zaboravi, unatoč svojoj izdržljivosti, potrebna im je ljubav kako bi ostali u najboljoj formi.

Neka raste! 🌿