• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  klijanje   /  Uzgoj tropskih biljaka iz sjemena

Uzgoj tropskih biljaka iz sjemena

Sjemenke tropskih biljaka odličan su izbor za ljubitelje sobnih biljaka jer možeš sam uzgojiti biljke. Iako uzgoj iz sjemena može biti malo zahtjevniji, može nam donijeti mnogo zadovoljstva kada vidimo prve listove biljke koju smo sami uzgojili. Pripremili smo nekoliko savjeta i uputa koji će ti pomoći u uzgoju sjemena.

PRIPREMA SJEMENA

Dobro je znati koja sjemena su pogodna za sadnju nakon sušenja i koja sjemena je preporučljivo posaditi što prije nakon berbe. Sjemenke filodendrona, strelitzia, eukaliptusa i drugih mogu biti sušene kada ih primimo, i niknut će. Dok sjemenke anthuriuma zahtijevaju stalnu vlažnost i nikada se ne smiju osušiti. Sjemenke anthuriuma nalaze se u t.zv. bobici, u kojoj su u vlažnom okruženju jedno, dva ili najviše tri sjemena. Ta sjemena moramo posaditi čim ih izvadimo iz bobice.

Također je preporučljivo da sjemena, kada ih primimo, namočimo na nekoliko sati u vodi, jer time potičemo proces klijanja.

Sjemenke strelitzia preporučljivo je namakati prije sadnje. Izvor: Džungla Plants.

VRIJEME KLIJANJA

Vrijeme klijanja ovisi o vrsti sjemenki. Može trajati od 2 do 3 tjedna, pa čak i do jednog do nekoliko mjeseci. Pri tome je najpreporučljiviji sastojak strpljenje. 🙂

Sjemenke biljaka jako se razlikuju, manje obično niknu prije nego veće. Izvor: Džungla Plants

SUPSTRAT

Za supstrat klijanja možemo birati između više mogućnosti. Prva opcija je odvodna mješavina zemlje i perlita, druga opcija je klijanje u mahovini, a možemo sjemenke staviti i u vlažni papirnatu maramicu (koja mora ostati cijelo vrijeme vlažna) i pričekati da niknu, prije nego ih premjestimo u zemlju.

Prije ili nakon sadnje dobro navlažimo zemlju. Izvor: Džungla Plants

TEMPERATURA

Optimalna temperatura za klijanje sjemenki je uglavnom oko 25 °C, za brže klijanje preporučujemo upotrebu grijane podloge, koja stalno održava toplinu ispod posude ili lonca gdje su posađene sjemenke. Optimalna temperatura osigurat će brže klijanje sjemenki, također smanjuje mogućnost da sjemenke propadnu (istrunu).

VLAŽNOST

Potreba za osiguravanjem visoke zračne vlage ovisi o vrsti sjemenki. Iako neka sjemenka ne zahtijevaju visoku zračnu vlagu, ipak preporučujemo da im osiguraš veću vlagu (to učini tako što lončić prekriješ prozirnom folijom ili sjemenke uzgajaš u zatvorenoj kutiji, kao što je posuda za uzgoj biljaka). S većom zračnom vlagom također osiguravaš da sjemenke prije i bolje niknu, jer su tropske biljke naviknute na takvo okruženje.

 

Za uspješnije klijanje koristimo posudu za uzgoj biljaka koja zadržava vlagu. Izvor: Džungla Plants

NAČIN SADNJE

Sjemenke u supstrat posadi otprilike 1 cm duboko i ostavi 2-3 cm razmaka između sjemenki. Prije ili nakon sadnje zemlju navlaži.

METODA SADNJE

Za sjemenke u uobičajenoj sobnoj vlažnosti:

Sjemenke posadimo u lončiće 1 cm duboko i 2-3 cm razmaknuto. Lončić postavimo na svijetlo mjesto s puno indirektne svjetlosti, najprikladnija su istočna ili zapadna prozorska klupica. Kad sjemenke niknu, pustimo da mlade biljke narastu do otprilike 5 cm, a zatim ih presadimo u pojedinačne lončiće. Koristimo klasičnu mješavinu za sobne biljke (⅓ perlita, ⅔ zemlje za cvijeće).

Za sjemenke s visokom zračnom vlagom:

Lončić za sadnju napunimo do polovice s supstratom i dobro ga smočimo. Sjemenke posadimo 1 cm duboko i 2-3 cm razmaknuto (u lončić promjera 10 cm možemo posaditi 6 sjemenki). Lončić prekrijemo prozirnom folijom, koju pričvrstimo na lončić gumicom i u njoj napravimo rupe za provjetravanje. Preporučujemo i upotrebu posuda za uzgoj biljaka, koje su prikladne upravo za to i olakšavaju nam posao. Lončić stavimo na toplo i svijetlo mjesto, bez izravne svjetlosti. Preporučujemo upotrebu svjetiljke ili postavljanje lončića na prozorsku klupicu, najprikladnije su one koje gledaju na istok.

Kad sjemenke niknu i imaju barem 3 prava lista, foliju uklonimo. Mlade biljke redovito prskamo, jer se zemlja ne smije osušiti. Kad biljke narastu oko 5 cm, presadimo ih u pojedinačne lončiće u prozračan supstrat za tropske biljke.

 

Sjemenke anthuriuma sadimo svježe, najbolje u mokru mahovinu za ukorjenjivanje. Izvor: Džungla Plants 

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli i da će kod tebe uskoro biti cijela četa malih tropskih biljčica, uzgojenih iz sjemenki. 🙂

Neka raste!