• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  gnojenje   /  Zašto moja palma umire: Sve o njezi palme

Zašto moja palma umire: Sve o njezi palme

Palme svakom prostoru dodaju tropski ugođaj i zato nije čudo da su jedne od najpopularnijih sobnih biljaka. Među najčešće sobne palme spadaju areka, howea, parlour palma i sago palma, koje sve pripadaju obitelji Arecaceae. Ta obitelj obuhvaća više od 2600 vrsta, raspoređenih u otprilike 181 rod.

Palme se prirodno pojavljuju u različitim okolišima širom svijeta, od tropskih kišnih šuma do pustinja, zbog čega se razlikuju i njihove potrebe za njegom. Većina popularnih sobnih palmi potječe iz toplih i vlažnih tropskih te subtropskih šuma, gdje uživaju u obilju svjetlosti i visokoj vlažnosti. Upravo te specifične uvjete rasta, koje je teško reproducirati kod kuće, često izazivaju poteškoće i odvraćaju nas od ponovne kupnje. Ne brini, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta za njegu koji će ti sigurno pomoći. 😉

Svjetlost

Svjetlost igra važnu ulogu u zdravlju i uspjehu palmi. Sobne palme obično trebaju svijetlo mjesto s puno indirektne svjetlosti. Direktna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekotine listova, koji su kod tropskih palmi obično tanki i osjetljivi. Ako palma ne dobije dovoljno svjetlosti, to obično pokaže tako da:

  • Listovi postanu tamnije zelene boje, dok stariji listovi brzo odumiru;
  • Ne stvara nove listove ili su ti znatno manji nego inače;
  • Visi i usmjerava listove prema svjetlosti.

U tim znakovima je najbolje palmu premjestiti na svjetlije mjesto bliže prozoru, gdje će sigurno biti sretnija. Na manje svijetla mjesta su nešto tolerantniji salonska palma (Parlour palm) i howea (Howea forsteriana).

Zalijevanje

Zalijevanje je vjerojatno najteži dio brige o palmi, jer teško uspijevamo postići ravnotežu između previše i premalo vode. Ključno je da svoju palmu zalijevaš redovito, ali između zalijevanja pustiš da se gornji sloj zemlje osuši. Kada zalijevamo, koristimo vodu sobne temperature i zalijevamo toliko dugo dok voda ne počne izlaziti iz drenažnih rupa na dnu lonca. Klikom na donji gumb možeš pročitati više o pravilnom zalijevanju biljaka.

Temperatura i vlaga

Palme najbolje uspijevaju na temperaturama između 18°C i 27°C, a većina ne podnosi manje od 10°C. Vrlo je važno da tvoja palma ne stoji blizu propuha, klime ili radijatora, jer to može brzo dovesti do sušenja vrhova listova ili odumiranja listova. Visoka vlažnost (više od 40 %) je idealna, posebno za tropske vrste. U suhim unutarnjim prostorima možeš povećati vlažnost korištenjem ovlaživača zraka.

Gnojenje

Kao i ostale sobne biljke, i palme trebaju redovitu gnojidbu tijekom razdoblja aktivnog rasta. To obično traje od početka proljeća do rane jeseni. Najprikladnije je uravnoteženo gnojivo koje sadrži sve potrebne hranjive tvari u umjerenim količinama. Svoju palmu možeš gnojiti jednom mjesečno, gnojivo obavezno pomiješaj prema uputama na pakiranju. Mi za gnojidbu palmi koristimo gnojivo Biobizz, koje je organskog podrijetla i stoga čak i u većim količinama ne suši vrhove listova, kao što to često čine mineralna gnojiva. Ako želiš znati više o pravilnoj gnojidbi sobnih biljaka, možeš više pročitati klikom na donji gumb 😉

Zemlja i presađivanje

Za palme je idealna dobro drenirana zemlja koja zadržava vlagu, ali istovremeno sprječava zadržavanje vode kod korijena. Presađivanje je potrebno samo kad biljka preraste svoj lonac, što obično uočimo ako korijenje počne viriti iz drenažnih rupa. Najbolje vrijeme za presađivanje je proljeće ili jesen, jer tada palma najlakše podnosi stres od presađivanja. Za presađivanje ti preporučamo našu mješavinu za tropske biljke.

Razmnožavanje

Razmnožavanje palmi obično se obavlja sjemenom ili dijeljenjem, sve ovisi o vrsti palme. Kod većine sobnih palmi moguće je odvojiti mlade biljke koje rastu uz bazu matične palme (slika). Razmnožavanje sjemenom može biti dugotrajan proces, jer sjemenke za klijanje trebaju obilje svjetlosti, topline i visoku zračnu vlagu.

Razmoževanje sobnih palm običajno izvedemo preko delitve. Vir: Mygardenlife.com

Razmnožavanje sobnih palmi obično se provodi dijeljenjem. Izvor: Mygardenlife.com

Česti problemi

Crvenjenje novih listova

Iako palme vole stalno vlažno tlo, ne vole stajati u vodi ili prevlažnom tlu. Svoje nezadovoljstvo najčešće pokazuju upravo crvenjenjem novih listova. U tom slučaju provjeri korijenje i odreži sve trule dijelove. Trulo korijenje je smeđe i mekano na dodir, obično ima i neugodan miris. Nakon uklanjanja trulih dijelova palmu presadi u potpuno svježu i prozračnu zemlju.

Suho krajevi listova

Suhi krajevi listova su najčešći znak da palmi nešto ne odgovara. Najčešće suhe vrhove dobiju zbog preniske zračne vlage ili česte izloženosti propuhu. U tom slučaju je najbolje palmu premjestiti na manje izloženo mjesto i u slučaju niske zračne vlage (ispod 40%) uložiti u ovlaživač zraka. Do suhih krajeva može doći i zbog prekomjernog ili neodgovarajućeg gnojenja, posebno kada koristimo mineralno gnojivo.

Najpogostejši znak, da palmi nekaj ne odgovarja, so suhe listne konice. Vir: Patch

Najčešći znak da palmi nešto ne odgovara su suhi krajevi listova. Izvor: Patch

Brzo žutilo listova

Za žute listove može biti odgovorno mnogo faktora, kao što su neprimjereno zalijevanje, nedostatak svjetla, prirodni ciklus rasta, nedostatak hranjivih tvari ili štetočine. Specifično kod palmi često naiđemo na točkasto žutilo listova, što može biti posljedica nedostatka kalija. Taj problem možemo riješiti korištenjem gnojiva s većim udjelom kalija (omjer NPK 3:1:3) i uklanjanjem oštećenih listova.

Ob pomanjkanju kalija lahko na listih palme opazimo rumene pike. Vir University of Florida

Pri nedostatku kalija na listovima palme možemo primijetiti žute točke. Izvor: University of Florida

Najbolje je provjeriti i znakove štetočina pri žutilu i sušenju listova. Tropske palme imaju tanke listove koji su privlačni štetočinama. Najčešće ih napadaju grinje, tripsi i vunaste uši. Ako ne znaš kako prepoznati i djelovati na štetočine, možeš pročitati blog o grinjama i tripsima klikom na donji gumb.

Njega palmi nikako ne smije biti stresna i zaista želimo da svatko može stvoriti pravu urbanu džunglu s palmama! Nadamo se da smo ti ovim blogom barem malo pomogli u njezi tvoje bujne zelene suputnice!

Neka raste! 🌿