• U košarici nema proizvoda.

Džungla Plants

  /  biljke   /  Kako se brinuti za sobne biljke

Kako se brinuti za sobne biljke

Sobne biljke su više od samog ukrasa; one su dio našeg doma koje ga ispunjavaju životom, bojom i svježinom. Pravilna briga o biljkama ključna je za njihovo uspješno cvjetanje i bujni rast nakon što ih donesemo kući. Ovdje su neki osnovni savjeti kako se brinuti za njih kako bi ostale zdrave i jake.

Pravi izbor biljke

Briga o biljkama počinje već prije kupnje. Važno je odabrati sobne biljke prema uvjetima svjetlosti, prostoru koji imaš na raspolaganju i vremenu koje možeš posvetiti njezi biljaka. Nisu sve sobne biljke jednostavne za održavanje, pa odaberi one koje su prikladne za tvoj stil života i iskustvo. Uvijek je najbolje započeti s jednostavnim sobnim biljkama koje nisu prezahtjevne i neće se ljutiti ako ih ponekad zaboraviš zaliti. Takve biljke možeš pronaći u našoj kategoriji Jednostavne za održavanje!

Svjetlost

Svjetlost je jedna od najvažnijih komponenti u njezi sobnih biljaka. Uvijek provjeri koliko prirodne svjetlosti tvoj prostor prima tijekom dana i kakve su potrebe biljaka koje imaš. Sobne biljke poput sanseverija i zamija su prilagodljivije i uspijevaju i u manje svijetlim prostorima, dok biljke poput fikusa i areki trebaju više indirektne svjetlosti. Ako nisi siguran/na koliko svjetlosti trebaju određene sobne biljke, možeš pogledati naš super koristan blog o svjetlosnim potrebama biljaka, a također smo stvorili kategoriju Malo svjetla, koja prikazuje samo biljke koje uspijevaju i u tamnijim kutovima 😉

Zalijevanje

Pravilno zalijevanje često je najveći izazov u njezi sobnih biljaka. Previše vode može uzrokovati truljenje korijena, dok premalo može isušiti biljku i oštetiti je. Općenito, većinu biljaka bolje je zalijevati rjeđe, jer je lakše spasiti žednu biljku nego onu kojoj zbog previše vlage trunu korijeni. Više o pravilnom zalijevanju sobnih biljaka možeš pročitati u našem blogu.

Ako puno putuješ ili često zaboraviš zaliti svoje sobne biljke, možeš pregledati i našu kategoriju Malo vode 😉

Vlaga zraka

Mnoge sobne biljke potječu iz vlažnih tropskih područja i trebaju visoku vlagu da bi uspijevale. Biljke s tankim listovima, poput palmi i paprati, cijenit će prostor s višom vlagom zraka. U našim domovima najviše vlage obično imaju kupaonice, a vlagu oko biljke možeš povećati postavljanjem više biljaka zajedno. Ako obožavaš tropske biljke i kod kuće se boriš s niskom vlagom zraka, najbolje je uložiti u ovlaživač zraka, jer prskanje po listovima ne čini mnogo.

Grupiranje biljaka radi povećanja vlage zraka. Izvor:bloomscape

Gnojenje

Sobne biljke trebaju redovito gnojenje kako bi nadoknadile hranjive tvari koje gube zalijevanjem i rastom. Koristi gnojivo za sobne biljke prema preporučenim smjernicama na pakiranju, obično jednom mjesečno tijekom vegetacijske sezone. Gnojivo će osigurati da sobne biljke dobiju potrebne makro i mikronutrijente za rast i razvoj. Ako ti je gnojenje nešto novo, možeš pročitati i naš blog o tome.

Presađivanje

Sobne biljke je potrebno povremeno presaditi kako bi se zemlja osvježila novim hranjivim tvarima i korijenje dobilo više prostora za rast. Presađivanje sobnih biljaka najbolje je obaviti u proljeće, prije početka vegetacijske sezone. U praksi je to krajem veljače i u ožujku, no bez problema se možeš presaditi biljke i tijekom drugih mjeseci, ako je potrebno.

Kada korijenje tako popuni lonac, vrijeme je za presađivanje. Izvor: Džungla Plants

Za kraj…

Briga o sobnim biljkama može biti vrlo opuštajuća, osobito kad vidimo kako naše biljke uspijevaju i rastu. Pridržavajući se osnovnih smjernica za svjetlost, zalijevanje, vlagu zraka, gnojenje i presađivanje, možeš osigurati da tvoje sobne biljke budu zdrave i da tvoj dom uvijek bude pun života. Ne boj se eksperimentirati i prilagođavati rutinu njege biljaka specifičnim potrebama prostora i načina života. S vremenom ćeš razviti pravi osjećaj za to što tvoje sobne biljke trebaju da bi zaista procvjetale.

Neka raste! 🌿