• U košarici nema artikla.

DŽUNGLA PLANTS

  /  Uncategorized   /  Tripsi i kako ih se riješiti

Tripsi i kako ih se riješiti

Tripsi i kako ih se riješiti

Prije svega, nadam se da niste imali iskustva s tripsima, a vi koji jeste, pretpostavljam da razumijete zašto se nadamo da niste imali iskustva s njima. Tripsi su definitivno najčešći nametnici koji napadaju naše biljke. Donesemo ih u kuću ili preko već zaraženih novih biljaka ili u toplijim mjesecima, kada žive vani i samostalno uđu u naše domove kroz prozore.

 

Što su tripsi i koliko različitih vrsta poznajemo?

To su minijaturne bube, kao što su naprimjer i uši i poznajemo preko 6 tisuća različitih vrsta. U svijetu sobnih biljaka, najrasprostranjeniji je cvjetni trips, koji se hrani s biljnim sokom, a neke predatorske vrste tripsa se hrane drugim tripsima ili s  drugim malim bubicama. Znači, ako ti se čini da imaš prašinu na biljkama, pogledaj dvaputa jer su jako jako maleni (milimetar ili dva) i mogu biti u različitim životnim fazama – ličinke ili odrasli. Odrasli tripsi su tamno smeđe boje, dok su ličinke bijele boje. Ono što ih čini još problematičnijim je činjenica da lete i na taj način se još i brže šire. Na biljki vrlo brzo naprave štetu, a primjetiti ju možemo po tome, što na listovima puštaju trag sluzi, a često se pojave i smeđe fleke na listovima.

Znači, ukoliko opaziš na biljki nekakve promjene, dobro pregledaj gornje i donje strane listova.

 

Kako ih se riješiti?

Tripsi su dosta tvrdokorne bubice. Neem tonik pomaže u borbi protiv nametnika i za slučaj tripsa je potrebno barem tri puta ponoviti špricanje, u razdoblju od tri tjedna.

 

Jednako učinkovit je recimo Bio Kill, kojeg razrijedimo 1:1 s vodom, kako nebi bilo toliko agresivno za biljke, a i na kraju da ne upotrijebimo toliko otrova. Napomenuti moramo još da je Bio Kill za mačke jako otrovan, dok za pse recimo uopće nije.

 

Osim toga, najprirodniji način je kupovina predatorskih bubica, koje će pojesti tripse na biljkama. Ne morate se bojat da će vam ući u krevet ili na stol, jer se zadržavaju samo tamo gdje za njih ima hrane (na biljci).

 

Još jedna stvar, koja doduše neće u potpunosti istrijebiti tripse, ali će svakako pomoći je tuširanje biljaka. Ono što sama redovito radim, preventivno i zbog fotosinteze  je brisanje listova s mokrom krpom. Na taj način spriječimo dolazak nametnika, a i poboljšamo proces fotosinteze kod biljke. Za brisanje koristim jako, jako razrijeđenu mješavinu neema i vode, tek toliko da pusti sjaj.

 

I zadnje, ali ne i najmanje bitno je, nakon dolaska stavite biljke u karantenu! Svi jedva čekamo staviti biljku na to idealno, zamišljeno mjesto, ali budite strpljivi i rađe ju na dva-tri tjedna odvojite od ostalih biljaka u karantenu. Uštedit ćete si muke i brige!

 

Neka raste!